Vijesti 29.06.2016.

Banjaluka: Đake će dočekati okrečene prostorije

ČITANJE: 3 minute

Potrebe osnovnih škola za obnovom objekata već godinama su veće od novca koji imaju na raspolaganju tako da će i ovog ljetnjeg raspusta biti urađene samo najneophodnije popravke te okrečene učionice.

To tvrde direktori većine škola na području grada i poručuju da se snalaze sa onim što im je na raspolaganju te da izlaz za takvu situaciju traže u donacijama.

Direktor OŠ “Jovan Cvijić” Milkica Nikić je potvrdila da su uglavnom sva veća ulaganja posljednjih godina uradili uz pomoć donacija.

– U obezbjeđivanju najviše učestvuju roditelji učenika a jedna dio smo dobili od naših privrednika. Resorno ministarstvo daje koliko može, situacija je takva kakva je i tu se ne može pomoći. Tako da ćemo do septembra iskoristiti vrijeme za popravke i krečenje kako bi učionice bile spremne za đake na jesen – rekla je Nikićeva.

Istakla je da je trenutno jedan od prioriteta ove škole zamjena stolarije koju će takođe pokušati obezbijediti kroz donacije.

– Ako uspijemo, te radove planiramo da realizujemo preko zimskog raspusta iduće godine – kazala je Nikićeva.

Dodala je da su posljednje dvije godine na taj način sanirali toalete, uredili školsko dvorište napravili tri nova kabineta, dobili nešto novog namještaja, ugradili video- nadzor te opremili mjesto za produženi boravak.

Slične informacije smo dobili i u OŠ “Branko Ćopić”. Direktor Branislava Pejašinović je rekla da u skladu za finansijskim prilikama uređuju školu.

– Potrebno nam je mnogo više nego što imamo. Za ovo ljeto predviđeno je samo krečenje dijela zgrade škole i neke manje neophodne popravke – kazala je Pejašinovićeva.

Napomenula je da su u prethodnom periodu zamijenili podove u nekoliko učionica, sanirali nekoliko toaleta te obnovili dio namještaja ali samo, kako je istakla, zahvaljujući donacijama.

I u OŠ “Vojislav Ilić” u Krupi na Vrbasu su se ograničili na samo ono što je neophodno.

– Djelimično ćemo renovirati podove u fiskulturnim salama naše i područne škole te okrečiti i zamijeniti pločice tamo gdje je potrebno – rekla je direktor Rajka Čajić.

Kaže da je neophodno mijenjati stolariju i mokre čvorove.

– Za to je potrebno oko 200.000 KM kada ćemo biti u mogućnosti da to obezbijedimo je pod velikim znakom pitanja – navela je Čajićeva i dodala da osim objekta centralne škole moraju voditi računa o zgradama područne dvetorazredne škole u Bočcu i tri petorazredne u Krminama, Agionom Selu i Ledenicama.

Ministarstvo

U Ministarstvu prosvjete i kulture RS su rekli da većina škola tokom ljetnog raspusta uradi sitne popravke i krečenje prostorija kako bi spremni dočekali novu školsku godinu.

– U budžetu ministarstva predviđeno je 12,7 miliona KM za redovno održavanje i materijalne troškove osnovnih škola u RS i oko 400.000 maraka za neophodnu sanaciju i nabavku opreme – rekli su u ovom ministarstvu ali nisu precizirali koliko je od ove sume planirano za škole u Banjaluci.

(Glas Srpske)