Vijesti 05.04.2017.

Banjaluka danas konačno dobija grb?

ČITANJE: 3 minute

Komisija za propise, predstavke i sprovođenje etičkog kodeksa Skupštine grada, koja je juče razmatrala usklađenost Prijedloga zaključka o prihvatanju Nacrta statutarne odluke o utvrđivanju simbola grada s Ustavom, zakonom i Statutom, nije imala primjedbe na ovaj prijedlog.

Tako se očekuje da će ovaj prijedlog biti prihvaćen danas na sjednici Skupštine i da će grad konačno dobiti svoj grb.

“Ako Skupština grada danas prihvati ovaj prijedlog zaključka o prihvatanju Nacrta statutarne odluke o utvrđivanju simbola grada, ići će se na javnu raspravu, koja će trajati 21 dan, i u okviru koje će šira javnost moći iznijeti svoje sugestije”, rekao je Igor Radojičić, gradonačelnik, na sjednici ove komisije.

Dodao je da Banjaluka u ovom momentu nema simbole – grb i zastavu, s obzirom na to da je Ustavni sud RS još u februaru 2013. godine proglasio grb grada neustavnim.

Rekao je da predmet današnje rasprave treba da budu Statutom propisani tekstualni opis i idejno rješenje grba, čiji je prijedlog uradio najpoznatiji srpski heraldičar Dragomir Acović, a jednoglasno prihvatila Komisija za izradu grba, na čijem je čelu.

“Skupština grada usvaja tekst statutarne odluke, a ne crtež. Svi detalji se razrađuju poslije”, naglasio je Radojičić i dodao da će se na današnjem zasjedanju odbornicima obratiti i autor Dragomir Acović.

Radojičić je rekao da predloženo rješenje uzima u obzir sva pravila tradicionalne heraldike, a sadrži u sebi nekoliko nespornih simbola, odnosno elemenata identifikacije sa gradom.

Acović je predložio grb u tri veličine, a na velikom grbu su, između ostalog, likovi Petra Kočića, bana Svetislava Milosavljevića, kula ispod koje su dajaci, simboli grada na Vrbasu, i listovi kestena, koji su takođe njegov simbol. Na malom grbu je kula ispod koje su dajaci, a na srednjem su isti ovi simboli grada a iznad njih je kruna u kojoj se nalazi zgrada Banskog dvora.

Jedinu zamjerku na ovaj prijedlog je imao Zoran Talić, nezavisni odbornik i član Komisije, koji je rekao kako smatra da je ova odluka ipak trebalo da ide konkursom traženjem više prijedloga.

“Na grbu pored čamca nedostaje štap, što se tiče natpisa na srednjem grbu, uvijek se stavlja logo ili neki slogan, ali ne i ime grada”, rekao je on.

Nenad Talić, odbornik SNSD-a i član Komisije, istakao je da je njihov posao kao Komisije da razmatraju da li je ovaj zaključak usaglašen sa Ustavom, zakonom i Statutom, a sve ostale prijedloge i detalje treba da ostave za javnu raspravu na kojoj će svi moći učestvovati.

Radojičić je u januaru pokrenuo novi postupak za izbor grba u želji da grad, poslije više propalih pokušaja, konačno dobije svoje ključno obilježje.

Više riješenih nego primljenih predmeta

Zamjenik pravobranioca RS sa sjedištem u Banjaluci primio je prošle godine 8.257 predmeta, a riješio 12.029, navodi se u informaciji o radu Pravobranilaštva RS, sjedište zamjenika Banjaluka za prošlu godinu.

U informaciji, koja će danas biti na dnevnom redu sjednice Skupštine grada, navodi se da je prošle godine smanjen ukupan broj predmeta.

(nezavisne.com)