Vijesti 25.05.2016.

Banjaluka: Davaoci dolaze da daju krv i plaćaju marku za parking

ČITANJE: 2 minute

Dejan Š., redovni davalac ove dragocjene tečnosti već tri godine, kaže da je rijetkost da se može ući na parking kod Zavoda, te smatra da nije u redu da neko ko dođe da daje krv nema parking mjesto.

“Nezadovoljan sam činjenicom da mi se ne dozvoljava da automobilom uđem u krug Zavoda. Nekoliko puta sam uspio ući jer su me pustili na svoju ruku ili sam ušao zato što je rampa bila slučajno podignuta. Dešavalo se međutim i da nekad ne mogu da tu parkiram, pa idem na udaljene parkinge gdje plaćam”, kaže ovaj davalac.

On je naveo da nije u pitanju jedna marka koju plaća na javnom parkingu, nego je riječ o izrazu poštovanja prema onima koji daruju dragocjenu tečnost. Da to nije u redu, osim dobrovoljnih davalaca kažu i Udruženju dobrovoljnih davalaca krvi.

“Nije u redu da plaćaju parking, trebalo bi da mogu ući normalno i dati krv. Međutim, koliko znam, kada uđu u zgradu i najave se da su došli, rampu na ulazu na parking im podignu”, rekao je Boško Prosan, sekretar Udruženja.

U Zavodu za transfuzijsku medicinu RS svjesni su ove činjenice i kažu da se sve zdravstvene ustanove u centru suočavaju sa istim problemom.

“Potpuno razumijemo problem pred kojim se nađu dobrovoljni davaoci krvi i naši zaposleni, međutim, parking koji se nalazi ispred Zavoda je namijenjen za zaposlene iz tri ustanove koje imaju svoje sjedište u Ulici Zdrave Korde 1. Samim tim, zbog nedostatka prostora nismo uspjeli da obezbijedimo dodatan parking”, rekla je Jasmina Jovanić, šef Službe za prikupljanje krvi Zavoda za transfuzijsku medicinu RS u službi Banjaluka.

Takođe navode da im je žao što nisu u mogućnosti da obezbijede parking mjesto za dobrovoljne davaoce krvi.

(Nezavisne)