Vijesti 03.02.2016.

Banjaluka: Dio klizišta sami zaustavili, ali problem ostao

ČITANJE: 3 minute
kliziste
Mještani Ulice Joakima Vujića u naselju Vrbanja još muku muče sa klizištem koje je prouzrokovala bujica tokom avgustovskih poplava 2014. godine, a mali dio su uspjeli sami sanirati zahvaljujući komšijskoj solidarnosti.

Prema riječima mještana, kada su vidjeli da su se nadležni oglušili na njihove zahtjeve, problem su uzeli u svoje ruke, te samoinicijativno uz komšijsku solidarnost i veliku pomoć ljudi iz dijaspore sakupili oko 11.000 KM, pa su krajem prošle godine napravili potporne zidove oko potoka i nasuli šljunak, kako se klizište bar ne bi dalje širilo.

Ulica Joakima Vujića ima oko 300 metara asfaltiranog puta sa 58 kuća i velikim brojem vikendica u gornjem dijelu, a sakupljeni novac bio je dovoljan za sanaciju samo prvih 50 metara puta. Svako nevrijeme budi strah kod mještana u ovoj ulici, koja pored sanacije klizišta vapi i za proširenjem.

-Ovo se sad može odvaliti, jednostavno pukne dio asfalta i povuče zemlju, a da ne govorimo šta bi bilo da nas zadesi neka velika kiša- govori Indira Vujićić, mještanka.

Prema riječima mještana, ova ulica je uska, a klizište aktivirano, tako da su manji automobili prolazili na odgovornost vozača.

-Ni dan-danas Hitna pomoć ili kamion sa drvima ne mogu proći našom ulicom. Eto kakvo je stanje- kažu mještani.

Govore da su dovozili kamione zemlje da utabaju dio uz potok kako bi prividno poboljšali put.

-U jednom dijelu kada nabuja potok djeca su znala da ne idu u školu, sve je izlazilo na cestu, jer je zemlja pojedena. Mi smo ispred kuće dovozili po dva kamiona zemlje, kako bismo koliko-toliko popravili stanje- kazala je Maja Omerović, mještanka.

Iz Savjeta mjesne zajednice Vrbanja kažu kako od ljeta prošle godine postoji obećanje nadležnih da će pristupiti sanaciji ovog problema, a baš ova ulica je glavna veza sa Slatinom, Česmom i dijelom prema Krčmaricama.

-Ova ulica je unazad četiri godine na listi naših prioriteta. Mještani su odron prividno doveli u red, ali strah od daljeg odrona u slučaju jakih kiša i dalje je prisutan- rekao je Bogdan Marjanović, predsjednik Savjeta MZ Vrbanja.

Kaže da su i prije poplava znali da će doći do pojave klizišta.

-Nemoguće je proći teretnim vozilima. Ovo je jedan od tri najvažnija puta za vatrogasce, a ljeti često dođe do šumskih požara, pa imamo još jedan razlog za glavobolju- ističe Marjanović.

Iz Gradske uprave su nam odgovorili kako sanacija klizišta u Ulici Joakima Vujića nije  ušla u program za ovu godinu.

Klizišta koja će biti sanirana

Za održavanje i rekonstrukciju lokalnih i nekategorisanih puteva i sanaciju klizišta na putevima iz gradskog budžeta ove godine izdvojeno je 1.800.000 KM, naveli su juče iz Gradske uprave.

Od ove sume za investiciono održavanje i sanaciju klizišta namijenjeno je 400.000 KM, dok su radovi planirani na lokalnim  putevima Bočac – Agino Selo – Krmine – Tisovac, 26 km – Goleši – Dedić, Lokva – Kola, od reg. puta za Bronzani Majdan – Mijatovići – mjesna crkva – Gornja Piskavica, Pandže – Grujići – Pratnjice – Nišići – jelićka crkva, kružni tok oko izvora rijeke Krupa, Regode – Stojčići i drugi. Tokom 2016. godine biće sanirano i klizište na putu Debeljaci – Gavranići.

(NN)