Magazin 22.03.2018.

Banjaluka dobija Festival književnosti!

ČITANJE: 2 minute

Udruženje “Imperativ” organizovaće u Banjaluci krajem maja i početkom juna Festival književnosti, na kome će svoje knjige i autore predstaviti 15-ak trenutno najznačajnijih regionalnih izdavača, poput Booke, Loma, Arete, Buybooka…

Kako kažu iz Udruženja za promociju i popularizaciju književnosti “Imperativ”, to će biti novi novi korak u ostvarenju ciljeva zacrtanih u momentu osnivanja udruženja, koje je u protekle tri godine organizacijom promocija autora iz regiona poput Bekima Sejranovića, Damira Karakaša, Rumene Bužarovske, Marka Tomaša i drugih u velikoj meri “osvježila” domaća kulturna dešavanja na polju književnosti.

“Plan je da se festival održi od 30. maja do 3. juna, gdje bi uz predstavljenje knjiga i pisaca u sličnom stilu kao što smo to radili do sada, održi i predstavljanje izdavača iz regiona. Nekih 15-ak imena iz regiona poput ’Booke’, ’Loma’, ’Arete’, ’Buybooka’, novih domaćih izdavača poput ’Imprimatura’ i slično.

Naravno, to nije zamišljeno kao obični sajam knjiga, iako će posjetioci imati priliku kupiti knjige svih gostujućih izdavača po promotivnim cijenama, već da sami izdavači publici predstave šta je njima bilo važno za izdavanje knjiga koje su izabrali, kao i da predstave svoje autore s kojim sarađuju. Biće organizovan i poetski kutak na kojima će sami pjesnici predstavljati svoje stihove publici. Imaćemo nekih vrlo zanimljivih gostiju poput Marka Tomaša, Ivana Tokina i nekih drugih pisaca, ali o tome ćemo govoriti više kada budemo imali definitivne potvrde pošto pripreme oko festivala i dalje traju”, kaže za portal SrpskaInfo.comSanela Babić iz “Imperativa”.

Zanimljivo je da će se na ovom festivalu “Imperativ” organizovati interesantan segment promocije “digitalne književnosti”.

“Pošto se dobar dio književnosti seli na internet odlučili smo se da jedan segment festivala posvetimo i tom fenomenu. Prije svega kroz promociju rada ljudi koji objavljuju na internetu putem blogova ili društvenih mreža odlične priče, a nisu do sada objavljivali u pisanom izdanju. Jedan od gostiju biće Vladimir Skočajić Skoča, novinar, radio voditelj, DJ i urednik kultne radio emisije ’Gistro FM’, koji će promovisati svoje postove kroz kombinaciju čitanja i puštanja muzike”, kaže Sanela Babić.

(Mondo)