Vijesti 14.01.2016.

Banjaluka dobija još dva kružna toka

ČITANJE: 2 minute
kruzni tok banjaluka

Potvrdili su ovo u Javnom preduzeću “Putevi RS”.

– Izgradnja bi trebalo da počne do jeseni i mi očekujemo da će do tada biti obavljene sve pripreme i potpisani ugovori sa izvođačima radova – kazali su u “Putevima RS”.

Planirani kružni tokovi biće na raskrsnicama ulica Ivana Gorana Kovačića, Bulevar srpske vojske, Knjaza Miloša i Braće Pišteljića u Lazarevu te na ukrštanju Bulevara vojvode Stepe Stepanovića, Bulevara vojvode Petra Bojovića i Bulevara Desanke Maksimović na Starčevici.

Pošto se nalaze na dionici magistralnog puta M-4, njihova izgradnja je u nadležnosti “Puteva RS”.

Dodali su da će, prema orijentacionom predračunu radova, ukupna vrijednost oba projekta iznositi oko dva miliona KM.

– Stvarne vrijednosti će biti poznate po sprovedenom postupku javne nabavke i izboru preduzeća čija ponuda bude određena kao najpovoljnija – naveli su u “Putevima RS”.

Istakli su da, prije nego što oni krenu u izgradnju ova dva kružna toka, grad mora stvoriti uslove za realizaciju.

Kažu da su s tim ciljem Gradskoj upravi uputili memorandum u kojem je navedeno koje su obaveze obje strane u ovom projektu.

– Grad mora da riješi imovinsko-pravne odnose da bismo po dobijanju odobrenja za građenje i obezbjeđenju finansijskih sredstava krenuli u realizaciju – naveli su u “Putevima RS”.

Šef Odsjeka za komunalne poslove, investicije i razvoj Draženko Kenjalo potvrdio je da su primili memorandum.

– Na osnovu toga u Program uređenja građevinskog zemljišta za ovu godinu uvršćeno je rješavanje imovinsko-pravnih odnosa i izrada projektne dokumentacije za ova dva kružna toka – rekao je Kenjalo.

Predsjednik Udruženja za unapređenje bezbjednosti saobraćaja RS Milenko Jaćimović rekao je da kružni tok pet puta ubrzava protok saobraćaja, smanjuje rizik od saobraćajnih nesreća, buku i zagađenje.

– Kružni tokovi ispunili su svrhu i smanjili saobraćajne gužve. Raskrsnice kod crkve na Rebrovcu i kod “Lesnine” su izuzetno opterećene. Njima dnevno prođe veliki broj vozila, čak i do 10.000, tako da će kružni tokovi biti idealni za smanjenje gužvi – kazao je Jaćimović.

Vozač Dejan Stupar podržava izgradnju kružnih tokova.

– U tim dijelovima grada česte su dugačke kolone automobila kojima treba i 20 minuta da pređu nekoliko kilometara – rekao je Stupar.

Raskrsnice

Na području Banjaluke postoji pet kružnih raskrsnica, od kojih su dvije izgrađene od montažno-demontažnih elemenata izrađenih od reciklirane plastike. Na zapadnom tranzitu napravljene su dvije, zatim po jedna sa obje strane Gradskog mosta i jedna u ulici Majke Jugovića.

(Glas Srpske)