Vijesti 03.07.2016.

Banjaluka dobija novi sistem uzbunjivanja i obavještavanja

ČITANJE: 1 minuta

Na području grada Banjaluka do kraja godine trebalo bi da bude stavljen u funkciju sistem uzbunjivanja i obavještavanja stanovništva u slučaju elementarnih nepogoda i drugih opasnosti sa 36 sirenskih mjesta i operativno-komunikativnim centrom za upravljanje sistemom.

Šef Odsjeka za poslove civilne zaštite i profesionalne teritorijalne vatrogasne jedinice grada Mladen Ćućun rekao je da je Banjaluka jedina lokalna zajednica u BiH koja je izradila ovakav projekat.

“Do kraja godine biće postavljeno svih 36 sirena. Težište će biti na slivu rijeke Vrbas, imajući u vidu poplave koje su se desile 2014. godine, dok će ostale sirene biti raspoređene u gusto naseljenim dijelovima grada zbog mogućnosti zemljotresa”, rekao je Ćućun.

Prema njegovim riječima, u okviru ovog projekta već je postavljeno pet novih sirena, te je završena revitalizacija 10 sirena iz ranijeg sistema.

Završena je procedura nabavke osam novih sirena, a da bi sistem za uzbunjivanje bio u potpunosti u funkciji neophodno je i preostalih 13 sirena instalisati i uvezati u komandu operativno-komunikativnog centra.

Odsjek za poslove civilne zaštite i profesionalne teritorijalne vatrogasne jedinice obezbijediće finansijska sredstva za završetak sistema za uzbunjivanje i obavještavanje građana.

(Agencije)