Vijesti 11.05.2016.

Banjaluka dobija novi spomenik: Potrebno 10 miliona KM

ČITANJE: 1 minuta
stepa stepanovic
U Banjaluci je danas predstavljen plan za podizanje spomenika vojvodi Stepi Stepanoviću na konju, koji će obilježavati istorijski trenutak prvog oslobađanja prostora zapadno od rijeke Drine.

Predsjednik Fondacije za spomenik Nebojša Kuštrinović rekao je da je motiv za podizanje ovog spomenika to što je Stepa Stepanović komandovao Srpskom vojskom u završnim fazama Prvog svjetskog rata, a samim tim i vojskom koja je prva oslobodilačka vojska Banjaluke.

-Planirana lokacija na kojoj bi bio smješten spomenik je ispred Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske, ali imamo u vidu i još nekoliko lokacija- rekao je Kuštrinović na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Prema njegovim riječima, cilj Fondacije je da izgradnja spomenika bude završena do 21. novembra 2018. godine, kada se navršava 100 godina od ulaska Srpske vojske u Banjaluku.

Kuštrinović je istakao da bi to bio najljepši način da se ovjekovječi istorijska činjenica da je ovdje oslobođena srpska teritorija i srpski narod.

Predsjednik Upravnog odbora Fondacije Božidar Bojanić rekao je da je prema prvim procjenama za izgradnju spomen-obilježja potrebno oko 10 miliona KM.

On je pozvao stručna fizička i pravna lica iz oblasti urbanizma da pomognu u oblikovanju idejnog rješenja spomen-obilježja, kao i sve državne institucije, javne ustanove u BiH i Srbiji, sve građane i Srbe u dijaspori da se svojim doprinosima iskažu kao suinvestitori ovog spomen obilježja.

-Fondacija je samo posrednik u sakupljanju investicionih sredstava, dok je stvarni investitor sveukupni srpski narod- poručio je Bojanić.

(Agencije)