Vijesti 31.10.2018.

Banjaluka dobija status turističkog mjesta?

ČITANJE: 2 minute

Najveći grad u Republici Srpskoj, Banjaluka, uskoro bi mogao dobiti status turističkog mjesta, saznaju “Nezavisne”.

Ako bude proglašena turističkim mjestom, ova destinacija, koja iz godine u godinu privlači sve više turista, dobiće višestruke mogućnosti, a jedna od njih je i povećanje visine boravišne takse.

U Turističkoj organizaciji grada potvrdili su da su Ministarstvu trgovine i turizma RS dostavili predmet, koji je potpisao gradonačelnik Igor Radojičić, na odlučivanje formiranoj komisiji za izbor turističke destinacije pri tom ministarstvu.

Za dobijanje ovog prestižnog priznanja grad na Vrbasu treba da  zadovolji niz kriterijuma, a u TOBL se nadaju da će nakon obavljene procedure resornog ministarstva dobiti pozitivan odgovor da Banjaluka dobije status turističkog mjesta.

Minja Šurlan, pomoćnik direktora za međunarodnu saradnju TOBL, kazala je da bi jedan grad dobio status turističkog mjesta mora da ispuni mnoge kriterijume propisane pravilnikom.

“Ako bude proglašena turističkim mjestom, Banjaluka će dobiti višestruke mogućnosti, a jedna od njih je i povećanje visine boravišne takse”, dodala je Šurlanova.

Neki od propisanih kriterijuma su obim turističkog prometa, turistička infrastruktura, prirodna i kulturna baština, turistička suprastruktura. Nada Jovanović, direktorica Turističke organizacije RS, kazala je da je grad Banjaluka prava turistička destinacija.

“Dobijanjem ovog statusa Banjaluka će dobiti novi kvalitet koji je jako važan u svakom pogledu jer iz godine u godinu privlači ogroman broj turista”, rekla je Jovanovićeva.

Istakla je da se mnogo uradilo na infrastrukturi, zbog čega je ovaj grad sve ljepši i dostupniji za veliki broj turista.

“Uspostavljanje tri avio-linije sa banjalučkog aerodroma kompanije ‘Ryanair’ – za Brisel, Memingen i Stokholm, doprinosi da ovaj grad  bude još dostupniji stranim gostima”, rekla je Jovanovićeva.

Prema njenim riječima, u Banjaluci će u maju biti otvoren hotel “Marriott”, čime će biti podignut nivo usluga, te privući i goste koji traže luksuzni smještaj.

Trebinje je prvi grad u RS koji je nedavno dobio status turističkog mjesta.

(Nezavisne)