Vijesti 05.12.2017.

Banjaluka dobija titulu „Evropski grad sporta“?

ČITANJE: 2 minute

Neizvjesna trka za dobijanje titule „Evropskog grada sporta za 2018. godinu“ ušla je u završnicu, a prema nezvaničnim informacijama, najveći grad Srpske ima velike šanse da se okiti ovim priznanjem.

Gradonačelnik Igor Radojičić i načelnik resornog gradskog odjeljenja Dragan Banjac već su na putu za Brisel, gdje je i sjedište Evropske federacije metropola i gradova sporta, koja dodjeljuje ovu titulu.

Banjaluka je, podsjetimo, nedavno podnijela aplikaciju za ovu titulu, kojom se ove godine podičilo 15 gradova, i to svi iz zemalja – članica EU. U slučaju da se obistine nadanja gradskih čelnika, Banjaluka bi bila prvi grad iz BiH sa ovom titulom, koja bi, nadaju se, ponudila novu perspektivu za razvoj sporta u gradu.

Učešće u najvećoj mreži gradova sporta, tvrde u Gradskoj upravi, donosi brojne pogodnosti kao što su regionalna i evropska prepoznatljivost, ali i prilika da grad učestvuje u brojnim konkursima za sredstva EU kada je u pitanju sport.

Pred put u Brisel, načelnik Odjeljenja za obrazovanje, zdravstvo, omladinu i sport Dragan Banjac istakao je da su se na ovaj korak odlučili slijedeći primjere brojnih evropskih gradova koji su u prošlosti imali značajnu korist od ove titule. Kao primjer, navodi slovački grad Košice, koji je, kao Evropski grad sporta 2016. godine, uspio da na osnovu toga privuče oko 10 miliona evra novih investicija.

„Međutim, prednosti ove titule ne ogledaju se u novcu, nego je mnogo važnija indirektna korist. Primjera radi, belgijski Antverpen je, kao kao Evropska prestonica sporta, svojevremeno uspio da za 10 odsto podigne broj sportski aktivnih ljudi u gradu, dok je Torino organizovao više od hiljadu sportskih događaja tokom jedne godine“, napominje Banjac.

Prema njegovim riječima, ova titula bi dala vjetar u leđa novoj gradskoj strategiji, koja će, po prvi put, akcenat staviti na razvoj školskog sporta.

„Suočeni sa hroničnih nedostatkom novca za razvoj profesionalnog sporta, sve karte ćemo baciti na razvoj školskog sporta, kroz razvoj brojnih programa koje će grad izdašno pomagati. Duboko smo uvjereni da bi eventualno dobijanje titule Evropskog grada sporta dalo dodatnu snagu namjerama, pošto je popularisanje bavljanja sportom jedan od osnovnih ideja – vodilja ove titule“, rekao je Banjac.

(ATV)