Vijesti 08.12.2018.

Banjaluka dobija tri nova vrtića

ČITANJE: 2 minute

Iduće godine u planu je gradnja dva nova i rekonstrukcija jednog vrtića u gradu, i to u naseljima Centar, Starčevica i Lazarevo.

“Nakon nekoliko godina čekanja, stanovnici naselja Lazarevo dobiće novi vrtić na lokaciji kod ‘Kolibrija’ i to izgradnjom nove zgrade pored ovog vrtića”, rekao je Petar Bilčar, načelnik Odjeljenja za komunalne poslove.

Prema njegovim riječima, vrijednost ovog projekta je oko 1.400.000 KM, a plan grada je da u idućoj godini dođe do prve faze radova, odnosno da naprave objekat i da ga pokriju, a onda 2020. godine da ga završe jer trenutno nemaju dovoljno sredstava za sve odjednom.

“Izgradnja vrtića ‘Kolibri 2’ trebalo bi da počne početkom iduće godine ili najkasnije na proljeće, odnosno čim se usvoji budžet grada i plan javnih nabavki”, rekao je Bilčar.

Pored izgradnje “Kolibrija 2” najavljena je i potpuna rekonstrukcija najstarijeg vrtića u gradu “Ježeva kućica”, koji će naredne godine proslaviti 70 godina postojanja.

“Zajedničkim sredstvima UNDP-a i grada planirana je i potpuna rekonstrukcija vrtića ‘Ježeva kućica’ u Centru, koji je u lošem stanju”, dodao je Bilčar.

Naselje Starčevica će takođe dobiti novi vrtić i za to je već raspisano idejno rješenje, a trebalo bi da bude u bivšoj prostoriji Gradske razvojne agencije (CIDEA).

“Obradovale su me ove informacije jer će sva tri naselja, Centar, Lazarevo i Starčevica, u kojima su vrtići najpotrebniji, biti izgrađeni ili renovirani”, rekla je Jelena Kurtinović, direktor Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje.

Istakla je da će se zahvaljujući tome znatno smanjiti potrebe grada za vrtićima i proširiće se kapaciteti da što više mališana bude upisano u predškolsko vaspitanje.

Grad je ove godine dobio dva nova vrtića, i to  “Poletarac” u Ulici Marka Kraljevića u naselju Obilićevo i “Palčica” u Ulici kralja Petra II u Rosuljama, a koja će zajedno moći  da smjeste 66 mališana.

Vrtić u Rosuljama je izgrađen zahvaljujući donaciji Udruženja osiguravajućih kuća RS, a sredstva za vrtić u Obilićevu obezbijedio je grad.

U Nacrtu budžeta grada za iduću godinu planirano je oko 800.000 KM za izgradnju, dogradnju i rekonstrukciju vrtića.

(Nezavisne)