Politika 10.06.2016.

Banjaluka dočekuje ministre 18 evropskih zemalja

ČITANJE: 1 minuta

Banjaluka će za sedam dana biti centar Evrope. Ministre 18 evropskih zemalja i članove institucija starog kontinenta okupiće konferencija Centralnoevropske inicijative.

Zbog visokih stranih zvanica u centru grada neće moći da proleti ptica, a iz Ministarstva spoljnih poslova BiH poručuju da su mjesecima pripremali taj događaj- sve s jednim ciljem, prenosi ATV.

“Za nas generalno ovo je vrlo važna stvar jer potvrđuje jedno snažno opredjeljenje BiH za regionalnu saradnju i vi znate da mi stalno ističemo da su regionalna saradnja i dobri odnosi sa susjedima podjedanko važni kao evropske integracije”, rekao je Igor Crnadak, ministar spoljnih poslova BiH.

Svoj dolazak za sada su potvrdila ministarstva spoljnih poslova sedam evropskih zemalja, a očekuje se potvrdan odgovor od još četiri. Smještaj za strane diplomate već je rezervisan, a organizatori uvjeravaju da će biti mjesta za sve.

Hotel Bosna 16. juna će postati Evropa u malom. Tu će odsjesti više od 120 članova evropskih delegacija zbog čega će bezbjednost u strogom centru grada biti podignuta na najviši nivo.

Za sigurnost gostiju pobrinuće se MUP Srpske i državna Direkcija za koordinaciju policijskih tijela. Organizatori još ne otkrivaju koji će se domaći specijaliteti naći na meniju.

“Uvjeren sam da će pitanje bezbjednosti biti na najvišem nivou, uključujući i hranu”, rekao je Crnadak.

U fokusu konferencije biće regionalna saradnja zemalja članica i uticaj na integracije onih koje to još nisu. Razgovaraće se o infrastrukturnoj saradnji i sredstvima za nove projekte. Tu priliku mogli bi da iskoriste i domaćini da dođu do novih evropskih investicija.