Vijesti 14.03.2016.

Banjaluka: Dolijao glavni džeparoš

ČITANJE: 3 minute
dzeparos
Lisice na ruke 46-godišnjem Mariju (Ante) Rajkoviću, iz Prijedora, ponovo su ovih dana stavljene, pošto je utvrđeno da je ovaj, jedan od najvećih serijskih lopova i džeparoša u regionu, kojem se na dušu stavlja stotinak krađa, ojadio i na desetine Prnjavorčana, pokupivši iz njihovih novčanika i torbi više hiljada maraka, lična dokumenta i kreditne kartice.

Rajković je uhapšen u Banjaluci zbog sumnje da je samo u ovom gradu tokom prošle i ove godine počinio najmanje 20 krađa, “teških” oko 10.000 maraka. Uhapšen je u sklopu akcije kodnog naziva “Valet”.

Međutim, kao i u prethodnim slučajevima, Rajković je nakon kriminalističke obrade pušten na slobodu i protiv njega će izveštaj nadležnom tužilaštvu biti dostavljen u redovnoj proceduri.

Etiketu vodećeg džeparoša Mario je stekao “specijalizujući” se krađom novčanika i torbica, uglavnom na području RS, odnosno BiH i Hrvatske. Zapravo, policija tek treba da rasvijetli gdje je sve tačno i koliko krao. Iz CJB Prijedor i Banjaluka pozivaju policijske stanice da pročešljaju dosijea mjesecima i godinama još nerasvijetljenih krađa, čiji bi trag upućivao na duge prste Rajkovića.

On se, između ostalog, sumnjiči i za sedam krađa počinjenih na području Dubice. Dok je, prema posljednjem izveštaju, u Banjaluci najviše krao od pacijenata i osoblja u Univerzitetskom kliničkom centru RS i domovima zdravlja. Rajković je hapšen i prošle godine zbog sumnje da je 2008. i 2009. godine u najmanje tri slučaja ukrao novčanike osoblja i bolesnika u opštoj bolnici u Gradišci u kojima je bilo oko 3.700 KM, dok je radniku “Tumb komerca” ukrao novčanik sa 300 KM.

Lopovski hod prijedorskog kriminalca pod rendgen je stavila i PS Laktaši, da bi njihove kolege iz Prnjavora sklopile mozaik višegodišnjih krađa na svom području.

– Za kratko vreme utvrđeno je da je Rajković samo na području prnjavorske opštine odžepario najmanje 20 osoba, a ima indicija da je taj broj duplo veći. To je činio, povremeno se pojavljujući, čak od 2002. godine – kaže za “Novosti” izvor upućen u istragu.

Naš izvor precizira da je Rajković u više navrata “operisao” i u ovdašnjem Domu zdravlja, odžeparivši i osoblje i pacijente. Ojadio je, mahom žene, i zaposlene u Poreskoj upravi, Centru za socijalni rad, AD “Gradip”, Opštinskoj upravi, Muzičkoj školi, Vojnom odseku, Autobuskoj stanici i drugim ustanovama i institucija. Od V. P., D. J., M. J., R. M., D. M., J. M. i mnogih drugih ukrao je, uglavnom, novčanike i kreditne kartice.

– Osumnjičeni je priznao veći broj krađa, pokazavši mjesta događaja gdje su pronađeni odbačeni predmeti, novčanici, a koje je odbacivao nakon izvršenih krivičnih djela. I to u ormarićima za hidrante, gradskom parku i po haustorima zgrada – kaže izvor “Novosti”.

Ostaje da se vidi da li će se Rajković vratiti “starom zanatu” i ovog puta biti brži od tužioca i sudija.

Kako “Novosti” saznaju, protiv Marija Rajkovića je i u Hrvatskoj podignuta optužnica zbog više krađa novčanika, a u ovoj zemlji je ležao u zatvorima u Požegi, Šibeniku i Rijeci. Tamošnje tužilaštvo ga tereti da je u jesen 2014. godine krao i u jednoj riječkoj srednjoj školi, trgu i gradskoj upravi. “Odali” su ga snimci sa nadzornih kamera, ali je takođe brzo pušten na slobodu.

(Novosti.rs)