Vijesti 10.04.2016.

Banjaluka: Doprinos poboljšanju izvođačkih sposobnosti učenika

ČITANJE: 2 minute
20160410164259_364207
Organizatori takmičenja muzičkih škola iz Republike Srpske, održanog u Banjaluci, ostvarili su cilj da bude zadržan kontinuitet ovih takmičenja i da se pobljšaju izvođačke sposobnosti učenika, ocijenio je Nemanja Savić, direktor banjalučke Muzičke škole “Vlado Milošević”.

Savić je istakao da takmičenje, koje je ove godine okupilo više od 400 učesnika, doprinosi unapređenju i razvoju muzičkog i kulturnog života gradova Srpske u kojima djeluju muzičke škole.

Prema njegovim riječima, žiri koji je ocjenjivao takmičare činili su eminentni muzički pedagozi iz Republike Srpske i Srbije.

-Imali smo goste, kao što je poznati kompozitori Aleksandar Vujić i Miroslav Aranđelović-Rasinski iz Beograda, te Danijela Gazdić sa Muzičke akademije Istočno Sarajevo, koji su vrlo odgovorno verifikovali nastupe takmičara-rekao je Savić Srni.

On smatra da je takmičenje opravdalo očekivanja i učesnika i publike koja je došla da podrži mlade umjetnike. Hor Muzičke škole “Savo Balaban” iz Prijedora osvojio je prvu nagradu u prvoj kategoriji na 23. takmičenju Muzičkih škola iz Republike Srpske u Banjaluci.

Prvu nagradu u drugoj kategoriji dobio je Hor Muzičke škole “Vlado Milošević” iz Banjaluke. Na takmičenju koje je održano juče i u petak, 8. aprila, Teodora i Anastasija Bukvić iz Trebinja osvojile su prvu nagradu za kamerni duo u prvoj kategoriji. Prvu nagradu za vokalni i vokalno-instrumentalni duo u četvrtoj kategoriji osvojili su Minja Šukalo i Danilo Dančić iz Banjaluke, kao i Kristina Mojsilović i LJubica Srdanović iz Istočne Ilidže.

Specijalna nagrada za violončelo u prvoj kategoriji pripala je Uni Šušnici iz Banjaluke, dok je njen sugrađanin Tibor Puškar osvojio prvu nagradu za violončelo u drugoj kategoriji. Specijalnu nagradu za kontrabas u trećoj B kategoriji osvojio je Ognjen Babić iz Banjaluke, dok je Ivana Pećanac odnijela drugu nagradu za violinu u petoj kategoriji.

Na takmičenju su učestvovale muzičke škole iz Bijeljine, Gradiške, Doboja, Dervente, Istočnog Sarajeva, Prijedora, Prnjavora, Trebinja, Foče i Kozarske Dubice.

(Agencije)