Vijesti 17.03.2016.

Banjaluka: Gasi se još jedan festival?

ČITANJE: 2 minute
festival
Održavanje međunarodnog festivala animiranog filma u Banjaluci, “Banjaluka 2016”, koji je ove godine trebao da ima svoje deveto izdanje je vrlo neizvjesno. Festival se nalazi pred odlukom koju je nedavno donio još jedan festival iz grada na Vrbasu, “Kratkofil Plus”, a to je da prestane da postoji.

-Potpuno smo svjesni razloga za takvu odluku “Kratkofila Plus”, jer se nalazimo u gotovo identičnoj situaciji. Sredstva koja su prošle godine dodijeljena festivalu u visini od 12.000 KM još uvijek nisu uplaćena, a sa druge strane veliko je pitanje kada će, i da li će uopšte biti raspisan ovogodišnji konkurs kod Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske za filmske festivale. To ne daje vremena organizatoru festivala da raspiše konkurs za prijem filmova, niti garantuje bilo kakvu ovogodišnju finansijsku podršku festivalu – saopšteno je iz organizacije festivala.

Teška finasijska situacija u organizaciji festivala traje veće nekoliko godina, prvenstveno, kako se navodi, zbog minimalne podrške Grada Banjaluka i Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske, kao i nepostojanja bilo kakve jasne strategije o razvoju kinematografije u Republici Srpskoj, čiji značajan segmet bi trebalo da budu i filmski festivali. Sa druge strane, minimalna sredstava koja se godinama dodjeljuju, u potpunosti onemogućavaju organizatora da sredstva traži kod inostranih fondova, jer je sa ovakvom finansijskom podrškom lokalnih vlasti, Međunarodni festival animiranog filma u Banjaluci neinteresantan za bilo kakvu finansijsku podršku.

-Uprkos želji organizatora, Asocijacije za vizuelne umjetnosti “FENIX ART” da ovaj festival opstane, sadašnja politika Grada Banjaluke i Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske, onemogućava daljnju organizaciju. Da podsjetimo, do prije nekoliko godina u Banjaluci su bila tri filmska festivala, da bi danas zbog svih navedenih problema, sada i poslednji filmski festival u Banjaluci mogao da bude ugašen- dodaje se u saopštenju.

Međunarodni festival animiranog filma “Banjaluka” osnovan je 2008. godine, i na njemu je do sada prikazano više od 2.500 animiranih filmova, uz prisustvo brojnih najznačajnijih svjetskih animatora u prvim godinama održavanja festivala. Festival je od samog početka podržavan od strane Svjetske asocijacije za animirani film (ASIFA), a godinama je uključen u koaliciju najznačajnijih evropskih festivala animiranog filma “CARTOON D’OR”.

Postojanje festivala animiranog filma bitno je uticalo i na formiranje smjera animiranog filma, jedinog u Bosni i Hercegovini, koji je pokrenut 2014. godine na banjalučkoj Akademiji umjetnosti.

(Press)