Vijesti 18.12.2015.

Banjaluka: Gimnazijalac najbolji na konkursu američke ambasade

ČITANJE: 2 minute
Marko smiljanic
Gimnazijalac Marko Smiljanić osvojio je prvo mjesto na konkursu koji je raspisala američka ambasada u BiH za najbolji esej na temu “Kako mogu da pomognem da se izgradi bolja BiH”.

Iako ranije nije učestvovao na sličnom takmičenju, pisanje eseja mu nije nepoznato jer je on učenik trećeg razreda Gimnazije, odnosno prva godina novog IB programa, gdje učenici imaju interaktivna predavanja na engleskom jeziku, a radove uglavnom imaju u formi eseja ili testova.

-Kad sam čuo za konkurs razmišljao sam šta da napišem a da to ne zvuči kao kliše. Bio sam ograničen na 250 riječi i odlučio sam da napišem nekoliko stvari koje svi mi svakodnevno možemo uraditi da nekoga učinimo srećnim, odnosno neke sitnice kojima usrećujemo sebe i nama bliske osobe- kaže ovaj gimnazijalac.

Na konkurs se Marko sam prijavio i nikome nije rekao za to, a nagrada ga je, kako kaže, veoma iznenadila. Kroz šalu priča da je mislio da se na takmičenje niko osim njega nije prijavio, iako je bilo oko 300 učesnika.

-Mislim da je suština bila sama ideja jer mnogi bi rekli da to što sam ja napisao nije ni klasični esej, ali u engleskom jeziku esej podrazumijeva bilo koju pisanu formu. Žiriju se očigledno dopala moja neobična ideja, a kao nagradu za prvo mjesto dobio sam ajfon 6 – kaže Marko Smiljanić.

Ovaj gimnazijalac tečno priča engleski jezik i ima diplomu najvišeg stepena, a trenutno uči njemački jer mu je cilj da nakon mature školovanje nastavi u inostranstvu. Marko odlučno kaže i da bi volio da se ponovo vrati da živi u svojoj zemlji.

-Želim da studiram pravo i sad sam izabrao predmete koji će mi pomoći da to i ostvarim. Prvo sam razmišljao da studiram u Austriji ili Njemačkoj, međutim u posljednje vrijeme razmišljam o studijama u nekim od sjevernijih zemalja, mada imam još vremena da razmislim- ističe gimnazijalac.

IB program, koji on pohađa, uključuje i predmete koji zahtijevaju aktivno volontiranje, fizičku aktivnost i kreativni rad, od čega mu se volontiranje veoma dopalo i njegov cilj je da i dalje nastavi da pomaže ljudima.

(NN)