Vijesti 26.02.2016.

Banjaluka: Gimnazijalci darovali 72 doze krvi

ČITANJE: 1 minuta
darovanje krvi
Ukupno 120 maturanata Gimnazije Banjaluka u petak se odazvalo proljetnoj humanitarnoj akciji dobrovoljnog davanja krvi koju Zavod za transfuzijsku medicinu i GO Crveni krst već nekoliko godina organizuju u saradnji sa svim banjalučkim srednjim školama.

Tom prilikom su prikupljene 72 doze dragocjene tečnosti jer nisu svi mogli darivati krv. Učenik Đorđe Polić kaže da u akciji darivanja krvi učestvuje drugi put.

-Učestvovati u dobrovoljnoj akciji davanja krvi je humani potez koji svaki građanin treba da podrži, zbog toga što postoje manje količine određenih tipova krvnih grupa koje mogu zatrebati nekome- rekao je Polić.

Žana Miljević, profesorka biologije, kaže da su i ove godine učenici završnih razreda Gimnazije pokazali odgovornost i zrelost, ali i želju da pomognu drugim ljudima.

-Naša saradnja sa Zavodom za transfuzijsku medicinu i Crvenim krstom traje već godinama- dodala je Miljevićeva. Jasmina Jovanić, šef Službe za prikupljanje krvi u Zavodu za transfuzijsku medicinu u Banjaluci, kazala je da je zadovoljna odzivom maturanata.

gimnazijlci davanje krvi

-U zavisnosti od potrošnje na klinikama, gdje se najviše troše krvne grupe A i B ili 0, Zavod za transfuzijsku medicinu trenutno ima zadovoljavajuće rezerve svih krvnih grupa. Ova akcija dobrovoljnog prikupljanja krvi, u kojoj će pored učenika Gimnazije u narednom periodu učestvovati i druge srednje škole, služi za popunjavanje trenutnih rezervi krvi- navela je Jovanićeva.

Cilj ovakvih akcija je da krv uvijek čeka pacijenta, a ne da pacijent čeka krv.

-Želim da budem humana i da na neki način pomognem nekome koliko god to je moguće, a imam nultu negativnu krvnu grupu koja je dosta rijetka. I dalje ću darivati krv- rekla je Dejana Šobot, gimnazijalka.

(NN)