Vijesti 02.10.2020.

“BANJALUKA – GRAD BUDUĆNOSTI” Mapiranje zelenih površina do kraja godine

ČITANJE: 1 minuta

Kako bi Banjaluka postala ekološki održiva, komunalno opremljena, energetski efikasna i bezbjedna sredina u okviru inovacijskog izazova “Banjaluka – grad budućnosti”, do kraja godine trebalo bi da bude realizovan i projekat “Upostavljanje GIS baze podataka urbanih zelenih površina pomoću AreaCAD-GIS platforme”, saznaju “Nezavisne”

Ovaj projekat će realizovati kompanija “GeoINOVA” na pilot-području koje obuhvata mjesne zajednice Lazarevo 1 i Lazarevo 2, i to kroz dvije faze.

“Prva faza obuhvata razvijanje modela podataka i mobilne aplikacije, prikupljanje i obradu podataka, a rok za realizaciju je 30. novembar. Druga faza obuhvata publikovanje rezultata i integraciju prikupljenih podataka sa postojećom bazom Gradske uprave i planirano je da se završi do 20. decembra”, rekla je za “Nezavisne” Milana Radujković, koordinator projekta.

Prema njenim riječima, ideja je nastala kao zaključak detaljnog istraživanja stručnog tima u pogledu nedostatka adekvatnog planiranja i upravljanja zelenim površinama na teritoriji grada.

“Za bolji život građana, a u skladu sa ‘Green City’ standardima, bitno je očuvanje zelenila, izgradnja novih javnih zelenih površina i obogaćivanje parkovskih prostora novim sadržajima, koji će građane privući da veći dio vremena provode u rekreaciji i odmoru”, kazala je ona.

Glavni zadatak izrade je kartiranje i evidencija vegetacije i procjena stanja u kome se nalazi, a objekti snimanja su drvoredi, grupe stabala i travnjaci.

Za GIS zelenih površina izdvojeno je 56.000 KM, s tim da jedan dio finansira “GeoINOVA”, a jedan dio su sredstva predviđena projektnim pozivom.

(N.S/ Banjaluka.net)