Vijesti 18.04.2017.

Banjaluka grad mladih i prijatelj djece

ČITANJE: 3 minute

Proslavu Dana grada, 22. aprila, prigodnim programom u Muzičkom paviljonu “Petar Kočić” otvorila su djeca banjalučkih vrtića i na svoj način čestitala gradu njegov dan.

“Kada smo najavljivali program obilježavnja Dan grada, rekli smo da je lajtmotiv ovogodišnjeg obilježavanja ‘Banjaluka – grad mladih i prijatelj djece”, rekao je Igor Radojičić, gradonačelnik.

Tokom obilježavanja Dana grada biće održano 50 manifestacija, a centralna će biti zadnjeg dana u subotu – svečana akademija u 18 časova u Banskom dvoru.

Mališani pjevali i igrali svom gradu

Igrom i pjesmom u sklopu tradicionalne manifestacije “Najmlađi voljenom gradu” mališani iz Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje u Muzičkom paviljonu “Petar Kočić” obilježili su početak proslave Dana grada.

djecija priredba

Pred mnogobrojnom publikom, koju su činili roditelji, bake i djedovi,  najmlađi stanovnici grada na Vrbasu pjevali su svom gradu i podijelili sa prisutnima neke od najmudrijih narodnih izreka.

Danilo Kajiš iz vrtića “Naša djeca” rekao je da kroz njegov grad protiče rijeka Vrbas, a da u njemu postoje i tvrđava Kastel i parkovi “Petar Kočić” i “Mladen Stojanović”.

“Meni je Banjaluka lijep grad zato što ima puno lijepih cura i igračaka u parku”, rekao je Andrija Vidičak iz vrtića “Naša djeca”.

Jelena Kurtinović, direktor Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje, rekla je da je ova manifestacija, u kojoj oni učestvuju već deset godina, mali doprinos djece voljenom gradu.

“Ova manifestacija je jedna čestitka od srca gradu kojom želimo da poručimo svim građanima: Srećan Dan grada”, rekla je Kurtinovićeva.

Predstavljeno bogatstvo nacionalnih manjina

Narodne nošnje, običaji te gurmanski specijaliteti, delicije i pića mogli su se vidjeti na prezentaciji stvaralaštva udruženja nacionalnih manjina u okviru proslave Dana grada u popularnom Parkiću u Ulici bana Milosavljevića.

gradonacelnik igor radojicic

“Za nacionalne manjine se kaže da su bogatstvo i most prema matičnim zemljama, a sa druge strane one svojom raznolikošću običaja, folklora, kuhinje i tradicije obogaćuju svako mjesto u kojem se nalaze”, rekao je gradonačelnik Radojičić, tokom obilaska prezentacije nacionalnih manjina koju je priredilo sedam udruženja.

Članovi Kulturnog društva Makedonaca “Vardar” rekli su da su oni predstavili svoja tradicionalna jela, među kojima su bila i peciva i ajvar. Osim njih, građanima su se predstavili i Kulturno-prosvjetno udruženje Ukrajinaca “Taras Ševčenko”, Udruženje Slovenaca RS “Triglav”, Udruženje Italijana Banjaluka, Udruženje Čeha “Česka beseda”, Udruženje Jevreja Banjaluka i Udruženje Crnogoraca i prijatelja Crne Gore.

Ostojiću plaketa za najboljeg vatrogasca

Radojičić je povodom Dana grada posjetio Vatrogasni dom u Dervišima, gdje se uvjerio u opremljenost i sposobnost vatrogasaca da djeluju u kriznim situacijama.

Ova posjeta bila je i prilika da najboljem vatrogascu za 2016. godinu Ostoji Vukoviću gradonačelnik uruči plaketu.

urucivanje nagrade

Radojičić je rekao da je, pogotovo nakon velikih poplava 2014. godine, porasla svijest o značaju opremanja vatrogasne jedinice, i to za spasavanje u svim vrstama nepogoda.

“Naša jedinica je veoma dobro opremljena i spremna da interveniše u svakom trenutku”, istakao je Radojičić.

Ostoja Vuković, dugogodišnji pripadnik Vatrogasne jedinice, koji već 35 godina obavlja ovaj častan posao, kaže da je učestvovao u gotovo svim velikim intervencijama jedinice u protekle tri decenije, a da mu je najteži posao bio kada je spasavao dijete kojem su vrata lifta uhvatila ruke.

Mladen Ćućun, šef Odsjeka za poslove civilne zaštite i profesionalne teritorijalne vatrogasne jedinice, kaže da imaju 92 vatrogasca, koji su spremni da u svakom trenutku intervenišu i zaštite ljude i imovinu.

Odgođene Predškolske igre

Druge predškolske igre, u organizaciji Atletskog kluba, zbog najavljenih loših vremenskih uslova, pomjerene su za srijedu, 26. april.

Predškolske igre trebalo je da budu održane danas na Gradskom stadionu.

(Nezavisne)