Banjaluka: Građani napali policiju kako bi spriječili hapšenje

policija-rs-vozilo

Policija u Banjaluci je hapseći Damira Jakovljevića (23), za kojim je Osnovni sud raspisao centralnu potjernicu zbog krađe, u subotu u kafiću “Mocart 1” u Dubičkoj ulici uhapsila još četiri osobe koje su, kako je saopšteno iz policije, ometale Jakovljevićevo hapšenje.

Kako saznaju Nezavisne, osim Jakovljevića uhapšeni su Mirjana i Mladen Brković, vlasnica lokala i njen suprug, kao i Biljana Danilović, Ljubica Sirar i Dušan Tejić, koji su se zatekli u lokalu.

Kako je saopšteno iz CJB Banjaluka, navodeći inicijale aktera ovog incidenta, Jakovljević je prilikom hapšenja pružao otpor, a zatim pozvao prisutne u lokalu da spriječe policajce da ga privedu u službeno vozilo.

“Oni su gurali policijske službenike, vukli ih za uniformu, upućivali im pogrdne riječi i oštećivali službeno vozilo, a sve s namjerom da ih onemoguće da smjeste osumnjičenog u službeno vozilo”, navodi se u saopštenju policije.

Dodaju kako je tokom obrade utvrđeno da je uhapšeni u avgustu u Banjaluci izvršio tešku krađu u Dubičkoj ulici, a zatim u septembru u Ulici knjaza Miloša ukrao motocikl. Jakovljević je zbog svega predat Sudskoj policiji.

S druge strane, Mirjana Brković, vlasnica lokala, ispričala nam je kako nije ometala policajce, te da je u opštoj zbrci i tuči izvukla deblji kraj. Kako je rekla, niko od gostiju lokala nije imao predstavu da su trojica ljudi koji su došli u kafić i krenuli na gosta, u stvari, policajci jer su bili u civilu, a na automobilu kojim su se dovezli nije bilo policijskih oznaka. Takođe, dodala je da su policajci prekomjerno upotrijebili silu.

“Kada smo shvatili da je riječ o policajcima koji tuku mladića, uzela sam telefon i krenula da snimam. Međutim, u jednom trenutku me neko od njih udario palicom. Kada su vidjeli da ih snimam, stavili su kapuljače”, kazala je ona.

Dodala je kako je zajedno sa mužem provela noć u policijskoj stanici, da joj je oduzet mobilni telefon kojim je snimala, te da je prijavljena za neovlašteno snimanje.

U jako kratkom roku od kada je sve počelo, kako je kazala, policajci su dobili pojačanje jer je stiglo više patrola sa policijskim službenicima.

Marija Markanović, portparol CJB Banjaluka, kazala je kako su policajci pokazali svoje legitimacije osumnjičenom, kako u ovom slučaju nije bilo nikakvih propusta niti prekomjerne upotrebe sile, te da je sve urađeno u skladu sa zakonom. Nezvanično, u subotu je izvršen i pretres lokala.

(Nezavisne)

DODIK: Srpska više neće gubiti dostojanstvo

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik istakao je večeras da se politička odgovornost koju ima odnosi na srpski narod i Republiku Srpsku koja više nije spremna da gubi dostojanstvo, imovinu, niti bilo šta drugo. “Rekao sam doviđenja BiH, dobrodošao `RSegzit`, ali kada bi bili pošteni, bar oni koji ovo kritIkuju, primijetili bi da sam nakon

CVIJANOVIĆ: BiH nema nadležnost u regulisanju imovine

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je u Narodnoj skupštini Republike Srpske da je sporna odluka Ustavnog suda BiH o poljoprivrednom zemljištu Srpske važno pitanje koje zahtijeva ozbiljnost vlasti i opozicije jer institucije BiH nemaju isključivu nadležnost u regulisanju pitanja imovine. Cvijanovićeva je rekla da politička pitanja treba rješavati drugom prilikom, upitavši opoziciju da li

Sezona gripa u Republici Srpskoj uzela maha

Sezona gripa hara Republikom Srpskom. U samo jednoj sedmici domove zdravlja posjetilo je više od 7 hiljada zaraženih akutnom respiratosnom infekcijom, oboljenjem sličnih gripu skoro hiljadu ipo, i 37 osoba oboljelih od teške respiratorne infekcije.0 I ove godine Radojka Jelić preležala je virus. Nakon što temperatura i kašalj prođu, ostaje osjećaj nemoći, priča Radojka. “Ja

VIŠKOVIĆ: Nećemo dozvoliti knjiženje poljoprivrednog zemljišta RS na BiH

Premijer Republike Srpske Radovan Višković poručio je u Narodnoj skupštini Srpske da neće biti knjiženja poljoprivrednog zemljišta Srpske na BiH i da građani Republike Srpske mogu mirno da spavaju. “Nećemo to dozvoliti. Štitimo što nam pripada, a to je 49 odsto BiH, što stoji i u Dejtonskom sporazumu”, rekao je Višković povodom sporne odluke Ustavnog

Momčilo Antonić zamijenio Zorana Tegeltiju u NSRS, položio poslaničku zakletvu

Momčilo Antonić iz SNSD-a danas je položio zakletvu čime je preuzeo funkciju poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske. Antonić će na toj poziciji zamijeniti stranačkog kolegu Zorana Tegeltiju koji je preuzeo funkciju predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH Zorana Tegeltije. Tegeltija je funkciju predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH preuzeo krajem decembra prošle godine. Inače, u Banjaluci je u

SKOKO: Srpska ima snagu da odbrani svoje interese i teritoriju

Odluke Ustavnog suda predstavljaju oživljavanje ekstremnih politika koje nikad nisu odustale od ciljeva poput unitarne BiH i ukidanja Republike Srpske, istakao je šef Nezavisnog kluba poslanika Socijalističke partije Maksim Skoko, izlažući stav kluba na posebnoj sjednici NSRS povodom informacije o Ustavnom sudu BiH. Nezavisni klub poslanika SP podržao je predložene zaključke predsjednice RS Željke Cvijanović,