Vijesti 09.11.2015.

Banjaluka: Građani napali policiju kako bi spriječili hapšenje

ČITANJE: 2 minute
policija-rs-vozilo
Policija u Banjaluci je hapseći Damira Jakovljevića (23), za kojim je Osnovni sud raspisao centralnu potjernicu zbog krađe, u subotu u kafiću “Mocart 1” u Dubičkoj ulici uhapsila još četiri osobe koje su, kako je saopšteno iz policije, ometale Jakovljevićevo hapšenje.

Kako saznaju Nezavisne, osim Jakovljevića uhapšeni su Mirjana i Mladen Brković, vlasnica lokala i njen suprug, kao i Biljana Danilović, Ljubica Sirar i Dušan Tejić, koji su se zatekli u lokalu.

Kako je saopšteno iz CJB Banjaluka, navodeći inicijale aktera ovog incidenta, Jakovljević je prilikom hapšenja pružao otpor, a zatim pozvao prisutne u lokalu da spriječe policajce da ga privedu u službeno vozilo.

“Oni su gurali policijske službenike, vukli ih za uniformu, upućivali im pogrdne riječi i oštećivali službeno vozilo, a sve s namjerom da ih onemoguće da smjeste osumnjičenog u službeno vozilo”, navodi se u saopštenju policije.

Dodaju kako je tokom obrade utvrđeno da je uhapšeni u avgustu u Banjaluci izvršio tešku krađu u Dubičkoj ulici, a zatim u septembru u Ulici knjaza Miloša ukrao motocikl. Jakovljević je zbog svega predat Sudskoj policiji.

S druge strane, Mirjana Brković, vlasnica lokala, ispričala nam je kako nije ometala policajce, te da je u opštoj zbrci i tuči izvukla deblji kraj. Kako je rekla, niko od gostiju lokala nije imao predstavu da su trojica ljudi koji su došli u kafić i krenuli na gosta, u stvari, policajci jer su bili u civilu, a na automobilu kojim su se dovezli nije bilo policijskih oznaka. Takođe, dodala je da su policajci prekomjerno upotrijebili silu.

“Kada smo shvatili da je riječ o policajcima koji tuku mladića, uzela sam telefon i krenula da snimam. Međutim, u jednom trenutku me neko od njih udario palicom. Kada su vidjeli da ih snimam, stavili su kapuljače”, kazala je ona.

Dodala je kako je zajedno sa mužem provela noć u policijskoj stanici, da joj je oduzet mobilni telefon kojim je snimala, te da je prijavljena za neovlašteno snimanje.

U jako kratkom roku od kada je sve počelo, kako je kazala, policajci su dobili pojačanje jer je stiglo više patrola sa policijskim službenicima.

Marija Markanović, portparol CJB Banjaluka, kazala je kako su policajci pokazali svoje legitimacije osumnjičenom, kako u ovom slučaju nije bilo nikakvih propusta niti prekomjerne upotrebe sile, te da je sve urađeno u skladu sa zakonom. Nezvanično, u subotu je izvršen i pretres lokala.

(Nezavisne)