Vijesti 08.05.2016.

Banjaluka: Građani svakodnevno polažu ispit humanosti

ČITANJE: 2 minute
darovanje krvi
Zahvaljujući mnogobrojnim akcijama dobrovoljnog davanja, ali i humanim pojedincima, zalihe krvi su trenutno na zadovoljavajućem nivou. Maturanti, električari, policajci i građani svakodnevno polažu ispit humanosti.

Izjavila je to šef Službe za prikupljanje krvi Zavoda za transfuzijsku medicinu Jasmina Jovanić.

“Nedavno smo završili akciju dobrovoljnog davanja krvi u kojoj su svoje humano lice pokazali maturanti deset banjalučkih srednjih škola. Takođe, imali smo velike akcije i sa pripadnicima MUP-a RS, Crvenog krsta i “Elektrokrajine”. Zadovoljni smo odzivom dobrovoljnih davalaca krvi. Važno je da među građanima postoji svijest o tome koliko je davanje krvi važno za spasavanje ljudskih života”, rekla je Jovanićeva.

Dodala je da zalihe krvi stalno treba dopunjavati.

“To je neophodno, budući da je rok trajanja krvi i njenih komponenti ograničen, a pacijentima je krv svakodnevno potrebna. Zato treba stalno raditi na informisanju građana o dobrovoljnom davalaštvu”, kazala je Jovanićeva.

Zalihe krvi uvijek su smanjene tokom ljetnog perioda, posebno tokom jula i avgusta, kao i tokom januara i februara.

“Ovi periodi su kritični zbog godišnjih odmora i raspusta u školama i na fakultetima, te povećanog broja saobraćajnih nesreća. Situacija je slična u svim transfuziološkim službama širom svijeta”, kazala je Jovanićeva.

Registracija dobrovoljnog davaoca, ljekarski pregled i sam čin davanja dragocjene tečnosti ne traje duže od pola sata. Pored same humanosti, dobrovoljno davanje krvi doprinosi i zdravstvenom stanju osobe koja daruje krv.

“Dobrovoljni davalac krvi na taj način kontroliše zdravlje, jer se krv testira na bolesti koje se mogu prenijeti putem krvi, a kod davaoca se stimuliše proizvodnja novih krvnih ćelija”, rekla je Jovanićeva.

Jedan od redovnih davalaca krvi Branislav Todorović kaže  da mu darivanje dragocjene tečnosti predstavlja zadovoljstvo.

“Srećan sam, jer na taj način pomažem drugima kojima je pomoć neophodna, a i to je dobro za moje zdravlje”, kazao je Todorović.

Intervali

Dobrovoljni davalac krvi može biti svaka zdrava osoba, muškog i ženskog pola, u starosnoj dobi od 18 do 65 godina.

“Krv ne mogu da daju osobe koje trenutno primaju terapiju ili imaju akutnu ili hroničnu bolest. Oni koji su zdravi, muškarci mogu dati krv svaka tri, a žene svaka četiri mjeseca”, rekla je Jovanićeva.

(Glas)