Vijesti 26.01.2016.

Banjaluka – Gradiška: Poskupljuje putarina

ČITANJE: 2 minute
autoput
Poskupljuje putarina na autoputu Banjaluka-Gradiška. Umjesto dosadašnjih dvije, vozači bi, ubuduće, mogli da plaćaju i do 2.5 marke po prolasku ispod rampe.

U resoru saobraćaja Vlade Srpske i preduzeću “Autoputevi”, za ATV potvrđuju da ozbiljno razmišljaju o tome, a konačnu odluku će donijeti u narednih nekoliko mjeseci. Ministar Neđo Trninić uvjerava da su na poskupljenje primorani jer su “Autoputevi” postali obveznik PDV-a, pa cijena ne bi trebalo da bude viša od 2.34 KM. Zato direktor “Autoputeva” očekuje još višu cijenu.

– Mislim da ćemo to uvesti u prvom dijelu ove, 2016. godine. Ako bi išli na korekciju, onda bi to bilo, za putničko vozilo sa dvije na dvije i po marke, proporcionalno i za teretno vozilo, da li odmah ići na 3 marke, ali, kažem, o tom, potom- rekao je direktor Autoputeva RS Dušan Tepić.

Nadležni poručuju da će odlučiti da li će više cijene uvesti prije ili nakon prelaska na zatvoreni sistem naplate- kada bi počeli naplaćivati putarinu na dionici prema Doboju. Do tada će vozači plaćati od dvije do 10 maraka, u zavisnosti od tipa vozila, a najavljeno poskupljenje nije ih obradovalo.

I za vozače, koji planiraju da izbjegavaju plaćanje putarine, nadležni su se pobrinuli. Tokom prvih deset mjeseci “Autoputevi” su inkasirali 3 miliona maraka. Procjenjuju da bi zaradili i mnogo više da vozači nisu koristili okolni put.

Dovitljivost vozača, koji su obilaznicu preko Laktaša koristili kako bi izbjegli plaćanje putarine, u “Autoputevima” već su nazvali bijeg preko Mahovljanske petlje. Vozačima poručuju da će to biti moguće još samo dva mjeseca- do kada će biti završena izgradnja nadvožnjaka, a time i zatvorena obilaznica.

(Agencije)