Vijesti 02.03.2016.

Banjaluka: Gradnja crkve ponovo pred odbornicima

ČITANJE: 2 minute
borik
Građanska inicijativa za Borik dobila je u svoju korist rješenje Vrhovnog suda Republike Srpske kojom se žalba ove organizacije protiv izgradnje crkve i parohijskog doma na mjestu dječjeg igrališta u naselju Borik uvažava, a odluka Skupštine grada poništava.

Tako će se ova inicijativa ponovo naći na odlučivanju u Skupštini grada. Miodrag Dakić, član GI za Borik, rekao je da su se žalili na to da odluka lokalnog parlamenta nije bila u skladu sa zakonom i pravilima Poslovnika Skupštine s obzirom na to da se o argumentima Građanske inicijative na sjednici Skupštine nije raspravljalo.

-Naša inicijativa i peticija sa 5.100 potpisa da se ne gradi crkva na mjestu igrališta je stavljena vanredno na dnevni red sjednice Skupštine grada u novembru, ali kasno naveče, kad je većina odbornika otišla sa zasjedanja, te neki nisu ni mogli glasati- naveo je Dakić.

Nakon ovog sudskog rješenja, dodao je, potrudiće se da što prije stupe u kontakt s odbornicima.

-Očekujemo da nas kontaktiraju i da nam kažu kakav je njihov plan dalje s obzirom na to da je rješenje Suda konačno i na njega nema pravo žalbe, pa bi Skupština grada morala da uvaži ovo rješenje Suda i da ponovo na dnevni red stavi Građansku inicijativu- istakao je juče Dakić.

Dodaje da će tražiti mogućnost da se ponovo predstave u Skupštini, tražiće da budu prisutni na sastanku Komisije za prostorno uređenje i da imaju mogućnost da prate tok sjednice. Takođe, članovi Građanske inicijative požalili su se na netransparentnost Crkve po ovom pitanju i ignorisanju od strane gradonačelnika.

Kažu da će pisati i patrijarhu srpskom Irineju, a da će borbu za dječje igralište nastaviti ako na nekoj od narednih zasjedanja Skupštine grada inicijativa ponovo bude odbačena, te se dozvoli gradnja crkve na toj lokaciji. Budimir Balaban, predsjednik Skupštine grada, rekao je juče da će oni postupiti po uputstvima Vrhovnog suda RS.

-Vladika Jefrem poslao je pismo Gradskoj upravi, gdje je rekao da on ne želi i neće da se ide u dalju proceduru izmjene Regulacionog plana sve dok se ne ispitaju i druge potencijalne lokacije i ne nađe saglasnost sa građanima Borika- istakao je Balaban.

Dodao je da sada gradska komisija treba da uradi analizu i elaborat i da ih predstavi odbornicima.

(NN)