Biznis 22.10.2016.

Banjaluka i „Bingo“ ponovo na sudu – Poništena nezakonita nagodba za zemljište Poljoprivredne škole

ČITANJE: 3 minute

Grad Banjaluka pokušaće još jednom, u ponovljenom sudskom postupku, osporiti pravo trgovačkom centru „Bingo“ da izgradi tržni centar na desetine miliona maraka vrijednom zemljištu Poljoprivredne škole koje im je prodao Budimir Stanković, otkriva poslovni portal CAPITAL.ba.

Okružni sud u Banjaluci poništio je 28. septembra ove godine presudu Osnovnog suda o poravnanju te, nakon dvije žalbe, omogućio Gradu da obnovi spor sa „Bingom“.

Grad Banjaluka podnio je tužbu protiv „Binga“, Poljoprivredne škole, Perice Repajića iz Laktaša i firme „Oktan promet“ iz Bijeljine nakon što je zemljište škole prodato ovom trgovačkom lancu.

„Bingo“ je zatim uzvratio kontratužbom i zahtijevao od Grada odštetu od 20 miliona maraka plus kamate, nakon čega je zamjenik Pravobranioca RS u Banjaluci Mirko Stojčinović, bez znanja Grada, prihvatio odluku o poravnanju i odrekao se prava na žalbu, a „Bingo“, s druge strane, traženih 20 miliona KM.

rjesenje-bingo

Na pripremnom ročištu po ovim tužbama, koje je održano 5. aprila ove godine, Osnovni sud u Banjaluci je prihvatio zahtjev Pravobranilaštva RS za poravnanje sa „Bingom“, a presuda je istog dana postala pravosnažna jer su se obje strane odrekle prava na žalbu.

Na to je oštro reagovao odlazeći gradonačelnik Slobodan Gavranović koji je tražio od Pravobranilaštva da podnese žalbu, što je kancelarija zamjenika u Banjaluci i učinila, ali je Okružni sud to odbio 15. juna.

Grad ni tada ne odsutaje, već šalje zahtjev Pravobranilaštvu RS da traži ponavljanje postupka, što je i učinjeno, a isti sud sada poništava svoju odluku te prihvata zahtjev Pravobranilaštva.

„Žalba tužioca se uvažava, rješenje Okružnog suda u Banjaluci od 15. juna se preinačava tako što se prijedlog tužioca za ponavljanje postupka usvaja, te dozvoljava ponavljanje postupka, a presuda Osnovnog suda u Banjaluci na osnovu odricanja se ukida“, navedeno je u presudi, koja je u posjedu CAPITAL-a.

Inače, Slobodan Gavranović je zamjenika Pravobranioca u Banjaluci Mirka Stojčinovića optužio da krši zakon nakon što je zaključio poravnjanje sa „Bingom“.

U dopisu Pravobranilaštvu, Gavranović je naveo da su „ovakvim nezakonitim postupanjem Pravobranilaštva RS, Sjedište zamjenika Banjaluka direktno povrijeđena imovinska prava i interesi Grada, naročito ako se uzme u obzir da je Poljoprivredna škola nezakonito upisana u javne evidencije kao nosilac prava svojine na zemljištu koje je predmet spora, a iz čega je proistekao i nezakonit upis ostalih lica obuhvaćenih tužbom“.

Stojčinović je ranije za CAPITAL rekao da je Pravobranilaštvo radilo po zakonu te da su ovakvim postupanjem sačuvali Gradu i RS 20 miliona KM koje „Bingo“ potražuje.

Zemljište Poljoprivredne škole predmet je brojnih sudskih procesa i brojnih afera. Kako su ranije prenijeli mediji, najveći dio kolača na zemljištu Poljoprivredne škole ugrabio je tajkun Budimir Stanković u saradnji sa Edijem Hanešom, direktorom ove škole, i uz podršku nekih ljudi iz Gradske uprave i Pravobranilaštva RS. Njih dvojica su atraktivno zemljište Poljoprivredne škole vrijedno desetine miliona maraka, zamijenili za bezvrijedne parcele u okolini Banjaluke i Laktaša koje su formalno u vlasništvu Perice Repajića.

Međutim, stvari su se zakomplikovale kada je Gradska uprava Banjaluke podnijela tužbu protiv Haneša zbog prometovanja gradskog zemljišta. Zemljište je bilo u vlasništvu Grada, a Poljoprivredna škola imala je pravo korištenja tog zemljišta.

U međuvremenu, Repajić je dio zamijenjenog zemljišta prodao firmama „Bingo“ Tuzla i „Oktan promet“ Bijeljina, od kojih je trebalo naplatiti ukupno 8,3 miliona KM.

(Capital.ba)