BANJALUKA I CIVINET Domaćini okruglog stola “Planiranje održive mobilnosti”

Banja Luka će 29. maja ove godine biti domaćin okruglog stola pod nazivom „Planiranje održive mobilnosti“, u organizaciji mreže „CIVINET Slovenija-Hrvatska- Jugoistočna Evropa“ i Grada Banja Luka.

Šta je plan održive urbane mobilnosti i koje novosti donosi u planiranju, trajno održiva mobilnost – upravljanje promjenama, primjeri održive mobilnosti u Ljubljani, Evropska sedmica mobilnosti, samo su neke od tema ovog događaja.

Očekuje se učešće brojnih kako domaćih, tako i stručnjaka iz ove oblasti iz svih zemalja regiona. Nakon službenog dijela programa, za sve učesnike biće organizovan obilazak i razgledanje grada pješačenjem ili korištenjem bicikala iz novog gradskog javnog sistema „BL bajk“.

Inače, Banja Luka je u januaru 2017.godine primljena u evropsku mrežu „CIVINET Slovenija-Hrvatska-Jugoistočna Evropa“, koja okuplja gradove iz Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije, Srbije i Bugarske, a koji se bave održivim planiranjem i upravljanjem mobilnošću u gradovima.

Grad Banja Luka će u 2018. godini, uz već implementiran  „Bike sharing“ sistem, provesti niz projekata iz oblasti održive mobilnosti, poput postavljanja punjača za električna vozila, uvođenja turističkog vozića na Banj brdu, projektovanja i izgradnje dodatnih biciklističkih staza i traka, sedmodnevnog obilježavanja Sedmice mobilnosti u septembru, i dr.

Plan uređenja centra grada ponovo na javnom uvidu

Nacrt Regulacionog plana plana centralnog područja grada biće izložen na ponovni javni uvid u periodu od 24. septembra do 1. oktobra ove godine, najavljeno je iz Odjeljenja za prostorno uređenje.

MINISTARSTVO NAREDILO: Umjesto na nastavu, srednjoškolci idu na osveštavanje temelja srpsko-ruskog hrama

Banjalučki srednjoškolci će u ponedjeljak umjesto na nastavu morati na osveštenje temelja srpsko-ruskog hrama u Banjaluci. Navedeno je ovo u obavještenju koje je Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske dostavilo svim direktorima banjalučkih srednjih škola. – Obavještavaju se direktori srednjih škola Grada Banjaluka da 17. septembra, povodom osveštenja temelja srpskod-ruskog hrama i duhovno-kulturnog centra u