BANJALUKA I CIVINET Domaćini okruglog stola “Planiranje održive mobilnosti”

Banja Luka će 29. maja ove godine biti domaćin okruglog stola pod nazivom „Planiranje održive mobilnosti“, u organizaciji mreže „CIVINET Slovenija-Hrvatska- Jugoistočna Evropa“ i Grada Banja Luka.

Šta je plan održive urbane mobilnosti i koje novosti donosi u planiranju, trajno održiva mobilnost – upravljanje promjenama, primjeri održive mobilnosti u Ljubljani, Evropska sedmica mobilnosti, samo su neke od tema ovog događaja.

Očekuje se učešće brojnih kako domaćih, tako i stručnjaka iz ove oblasti iz svih zemalja regiona. Nakon službenog dijela programa, za sve učesnike biće organizovan obilazak i razgledanje grada pješačenjem ili korištenjem bicikala iz novog gradskog javnog sistema „BL bajk“.

Inače, Banja Luka je u januaru 2017.godine primljena u evropsku mrežu „CIVINET Slovenija-Hrvatska-Jugoistočna Evropa“, koja okuplja gradove iz Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije, Srbije i Bugarske, a koji se bave održivim planiranjem i upravljanjem mobilnošću u gradovima.

Grad Banja Luka će u 2018. godini, uz već implementiran  „Bike sharing“ sistem, provesti niz projekata iz oblasti održive mobilnosti, poput postavljanja punjača za električna vozila, uvođenja turističkog vozića na Banj brdu, projektovanja i izgradnje dodatnih biciklističkih staza i traka, sedmodnevnog obilježavanja Sedmice mobilnosti u septembru, i dr.

NA PUTU KOD GRADIŠKE: “Golf” sletio sa kolovoza, vozač povrijeđen

Vozač čiji su inicijali Ž.G. /37/ zadobio je tjelesne povrede prilikom slijetanja vozila sa kolovoza na putu Dušanovo-Jurkovica kod Gradiške. Nezgoda se dogodila sinoć oko 22.10 časova a lice iz Gradiške upravljalo je vozilom marke “golf”. “Uviđaj na mjestu nezgode obavili su službenici Policijske stanice za bezbjednost saobraćaja Gradiška”, saopšteno je iz Policijske uprave Gradiška.

JOŠ JEDNO ODGAĐANJE: Sastanak Dodika, Borenovića i Govedarice u utorak

Sastanak lidera PDP Branislava Borenovića i SDS Vukote Govedarice sa liderom SNSD Miloradom Dodikom biće održan sutra u Banjaluci, potvrđeno je za Srpskainfo u SNSD. Podsjećamo, razgovori o eventualnom zajedničkom učešću u vlasti na nivou BiH trebalo je da budu održani prošle sedmice, ali do toga nije došlo jer su Govedarica i Borenović to odbili,

Poginuo prilikom prevrtanja traktora kod Banjaluke

Pri prevrtanju traktora u Stričićima, juče je poginuo muškarac, saznaju “Nezavisne”. Kako nam je potvrđeno iz PU Banjaluka, nesreća se desila oko 10.30 časova na lokalnom putu u Dujakovcima. Nezvanično saznajemo da je nesrećni muškarac prevozio đubar kada je došlo do prevrtanja traktora koji ga je prikliještio. Reagovali su i banjalučki vatrogasci koji su pomogli u

“STARTER PROGRAM” – podrška poslovnim idejama

U Republici Srpskoj u proteklih nekoliko godina pojavljuje se sve veći broj timova i poslovnih ideja koje nisu orjentisane samo na lokalno, već na regionalno i globalno tržište, rečeno je juče u Banjaluci nakon realizacije “Starter programa”, jednodnevne edukacije za pojedince i timove koji imaju poslovne ideje i žele da ih realizuju. Vladimir Ćorda iz “Start

PORESKA UPRAVA: Ističe rok za podnošenje godišnjih poreskih prijava

Poreska uprava Republike Srpske obavještava poreske obveznike da 31. marta 2019. godine ističe rok za podnošenje godišnjih poreskih prijava za 2018. i 2019. godinu. Kada su u pitanju fizička lica, 31. marta 2019. godine ističe rok za podnošenje Godišnje poreske prijave za porez na dohodak za 2018. godinu, zatim za podnošenje Godišnje prijave poreza po