Biznis 23.03.2017.

Banjaluka i Doboj centri trgovine, Prijedor industrije

ČITANJE: 2 minute

Najviše stanovnika u RS posao je pronašlo u prerađivačkoj industriji, poljoprivredi i trgovini, a uprkos velikim potencijalima na začelju liste poslodavaca našla se oblast vađenja rude i kamena.

Pokazali su to novi podaci Zavoda za statistiku RS koji su dobijeni obradom podataka sa popisa stanovništva sprovedenog 2013. godine. Najviše zaposlenih je, očekivano, u Banjaluci, koja je i najveći grad u Srpskoj, a najmanje u Istočnom Drvaru. Zavod je podatke o zaposlenima podijelio na osnovu djelatnosti i zanimanja, a pokazuju da najviše Banjalučana (10.951) radi u trgovini i auto-servisima, a u stopu ih prate oni koji su posao pronašli u preradi (8.319).

U Bijeljini najviše stanovnika radi u oblasti poljoprivrede, šumarstva i ribolova (9.530), a slijede zaposleni u trgovini i u auto-servisima (5.643). Dobojlije najviše rade u trgovini (2.455), Zvorničani u poljoprivredi, šumarstvu i ribarstvu (2.531), a Prijedorčani (4.447) i Trebinjci (1.517) u prerađivačkoj industriji.

Statističari su zaposlene prema zanimanjima svrstali u nekoliko osnovnih kategorija. Prema toj selekciji, najviše ljudi u Srpskoj radi u uslužnim djelatnostima i u prodaji. Drugi po brojnosti su zaposleni u kategoriji zanimanja za neindustrijski način rada, odnosno zidari, kamenoresci, keramičari, moleri, instalateri, limari, dimnjačari, mehaničari, mesari, pekari, stolari, krojači, ronioci, deratizeri i drugi.

U Banjaluci, prema toj klasifikaciji, najviše ima stručnjaka (14.942) u koje se, između ostalog, ubrajaju matematičari, medicinari, profesori, nastavnici, advokati, sudije i drugi. U Bijeljini najviše građana (8.160) radi u poljoprivredi, šumarstvu i ribarstvu. Dobojlije najviše obavljaju uslužne djelatnosti i prodaju (6.491), a ista situacija je i u Prijedoru, gdje u toj oblasti platu zarađuje 5.654 stanovnika, te u Trebinju, gdje te poslove obavlja 1.670 građana. U Zvorniku je najviše zanatlija – 2.334

Poljoprivrednika na vlastitom imanju sa zaposlenima najviše ima u Gradišci (151) i u Bijeljini (145) gdje je najviše onih koji rade sami na imanju (5.767). Zanimljivo je da u Istočnom Drvaru nema poljoprivrednika koji sami rade na imanju. U Kupresu, kao jednoj od najmanjih sredina u RS, ima samo jedan rukovodilac, odnosno menadžer, dok ih je u Krupi na Uni dva, a u Istočnom Mostaru četiri. Najviše građevinaca ima u Banjaluci (3.001), dok u Petrovcu i Kupresu te poslove radi svega po jedna osoba.

Statistički podaci pokazuju da je najviše žena u RS posao pronašlo u uslužnim djelatnostima i prodaji, a u poređenju sa muškarcima zastupljenije su u zdravstvu, obrazovanju, umjetnosti i sektoru zabave i rekreacije. Muškarci masovno zarađuju u zanatskim djelatnostima.

(Glas)