Sport 22.06.2021.

Banjaluka i rijeka Vrbas ponovo domaćin ICF Svjetskog kupa u kajaku i kanuu na divljim vodama

ČITANJE: 3 minute

ICF Svjetski kup u kajaku i kanuu na divljim vodama  “Mtel – Vrbas 2021” biće održan od 28. juna do 4. jula u Banjaluci.

Na takmičenju se očekuje više od 300 učesnika iz 15 zemalja svijeta, a voziće dvije sprint i jednu spust trku u seniorskoj konkurenciji, prenosi ATV.

Grad Banjaluka i rijeka Vrbas su postali prepoznatljivi po kajaku i kanuu na divljim vodama i jedini u svijetu mogu da se pohvale da su dosad organizovali brojna evropska i svjetska takmičenja u ovom sportu. I to:

-2011 ECA Evropsko prvenstvo za juniore i mlađe seniore u slalomu,
-2012 ICF Svjetski kup u kajaku i kanuu na divljim vodama u spustu,
-2013 ICF Finale Svjetskog kupa u kajaku i kanuu na divljim vodama u spustu,
-2014 ECA Evropsko prvenstvo u kajaku i kanuu na divljnim vodama za juniore u spustu,
-2015 ECA Evropsko prvenstvo u kajaku i kanuu na divljnim vodama za seniore u spustu,
-2016 ICF Svjetsko prvenstvo u kajaku i kanuu na divljnim vodama za seniore u spustu,
-2017 ECA Evropski kup u kajaku i kanuu na divljim vodama u spustu,
-2018 ICF Svjetski kup u kajaku i kanuu na divljim vodama,
-2019 ICF Svjetsko prvenstvo u kajaku i kanuu na divljim vodama za juniore i mlađe seniore u spustu,
-2020 ECA Evropski kup u kajaku i kanuua na divljim vodama (otkazano zbog pandemije korona virusa),
-2021 ICF Svjetski kup u kajaku i kanuu na divljim vodama.

“Napomenimo i to da je već potvrđena organizacija i za 2022. godinu i to ECA Evropsko prvenstvo u kajaku i kanuu na divljim vodama za juniore i mlađe seniore. Posebno je vrijedno istaći da je 2014. godine zbog Evropskog prvenstva za juniore, Banjaluku posjetio Princ Albert II od Monaka, koji je u zvaničnom protokolu dodjeljivao medalje pobjednicima.

Kajakaške manifestacije koje su organizovane na rijeci Vrbas su osim sportskog aspekta bile veoma važne i za privredu i turizam Banjaluke, Republike Srpske i cijele Bosne i Hercegovine s obzirom da se zbog kajakaških trka ostvari više hiljada noćenja u Banjaluci.

Kao primjer navedenog je podatak Turističke organizacije Banjaluke (TOBL) da je u 2016. godini za vrijeme održavanja ICF Svjetskog prvenstva za seniore Banjaluku posjetilo više od 2.000 stranih gostiju, dok je samo takmičenje trajalo sedmicu dana”, navode iz KKK Vrbas.

Takođe, nakon što budu završena tri kola u Banjaluci, posljednja tri kola i finale će biti održano u Francuskoj.

Zbog specifičnosti situacije, ovogodišnja trka biće organizovana u skladu sa kovid protokolom naloženim od strane Svjetske kajakaške federacije, a koji će biti usklađen sa korona mjerama koje su kod nas na snazi.

Ove godine za razliku od dosadašnjih manifestacija neće biti organizovanih koncerata u okviru ceremonija otvaranja i zatvaranje Svjetskog kupa zbog pandemije korona virusa.

Ranije su priređivani koncerti grupa: Elemental, Letu štuke, Kiki Lesendrić i Piloti, Rock simfonija, TBF, Bad copy, Atheist rap…i to potpuno besplatno za sve posjetioce i goste.

“Organizacioni odbor takmičenja je veoma aktivan i radi se sve na sprovođenju plana organizacije i priprema, a višegodišnje iskustvo i stalna ekipa garantuje da će takmičenje biti organizovano na vrhunskom nivou.

Nakon navedenih organizacionih koraka, pokušaćemo da obezbijedimo materijalnu podršku, kako od nadležnih institucija tako i iz privatnog sektora, kako bi manifestacija dobila zamišljeni oblik, a grad Banjaluka po 11. put dokazao svoju gostoljubivost i profesionalizam i još jednom potvrdio zašto je jedini na planeti kojem Svjetska kajakaška federacija svake godine dodijeli organizaciju jedne od najbitnijih trka. Do sada smo povjerenje svaki put opravdali, a nadamo se da će tako biti i ove godine”, navode iz KKK Vrbas.

(A.M.)