Vijesti 04.08.2016.

Banjaluka: I žena ministra nosi polovnu odjeću

ČITANJE: 2 minute

Samo u prvih šest mjeseci ove godine uvezena je korištena, odnosno polovna odjeća u vrijednosti od tri miliona KM u BiH, podaci su iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH, a iz godine u godinu taj uvoz je sve veći.

“Količina uvezene odjeće tokom prethodne godine je za oko jednu tonu veća u odnosu na onu 2010. godine”, ističe Ratko Kovačević, portparol UIO BiH, dodajući da je korištena odjeća najviše uvožena iz Njemačke, Italije, Švajcarske i Slovenije.

Da je zaista tako potvrđuju nam i iz tzv. sekend hend radnji, kojih je sve više u gradovima u BiH i iz kojih su nam potvrdili da imaju sve više mušterija, koje po malim cijenama kupuju polovnu odjeću.

“Ovu vrstu odjeće kupuju ljudi svih profila – od studenata, do profesora, ljekara i advokata. Čak je i sve više kupaca koji imaju dobru platu”, kaže Dijana Čekić iz Gradiške, vlasnica prodavnice polovne odjeće, dodajući da je u početku građane bilo sramota kupovati u ovakvim radnjama.

Međutim, kako nam je rekla jedna Banjalučanka, u sekend hend radnjama se može često naći markirana garderoba i kvalitetna odjeća po znatno nižim cijenama nego u buticima, te i ona odlazi često u ove šopove.

Kupci su uglavnom zadovoljni raznovrsnom ponudom, od stilova do veličina.

“Čak i žena jednog ministra kod nas redovno kupuje. Oni koji dolaze kod mene u radnju su obično kupci sa malo drugačijim ukusom i znaju da su to kvalitetni komadi odjeće”, kaže Sanja Gojković, vlasnica radnje “Druga šansa” u Banjaluci.

Dodaje da se kupuje sve od polovne odjeće: od košulja i hlača, do haljina, sukanja, odnosno marama, cipela i torbi. Prema njenim riječima, trenutno je sezonsko sniženje, te je moguće kupiti hlače po cijeni od jedne do 12 KM, kao i košulje od pet KM pa naviše, te duksevi i jakne od 15 KM.

Murisa Marić, izvršni direktor Udruženja građana DON iz Prijedora, koje se bavi zaštitom i pravima potrošača, smatra da je sve veća potražnja polovne garderobe odraz našeg stanja u društvu.

“Kad nema novih radnih mjesta i zapošljavanja, a i kod onih koji su zaposleni male su plate, 400-500 KM, s tim novcem mnogi sebi ne mogu priuštiti novu garderobu”, kaže Marićeva, prognozirajući da će se ovaj trend nastaviti i u budućnosti.

(nezavisne.com)