Vijesti 10.03.2017.

Banjaluka ima potencijal da bude prijestonica kulture

ČITANJE: 1 minuta

Savjet za kulturu grada Banjaluka, kojeg čini odborničko tijelo sastavljeno od pozicije i opozicije, u petak u Skupštini grada održalo je sastanak sa samo jednom tačkom dnevnog reda: učešće Banjaluke u programu “Evropska prijestonica kulture 2024. godine”.

Prijedlog odluke o apliciranju za učešće Banjaluke u ovom programu naišao je na odobravanje odbornika. Zaključeno je da grad na Vrbasu ima potencijal za ovako nešto, no isto tako je konstatovano da je od želje do ostvarenja put i te kako trnovit.

Snežana Kutlešić-Stević, zamjenik predsjednika Savjeta za kulturu i odbornik SNSD-a u Skupštini grada Banjaluka, kazala je da u stranci koju predstavlja vjeruju da Banjaluka može postati evropska prijestonica kulture 2024, jer ima dovoljno kvalifikovanih kadrova.

“Taj potencijal je dobar put da to postignemo”, kazala je ona.

“Moje lično mišljenje je, a detalje ću iznijeti i na sjednici Skupštine grada, da Banjaluka treba bilo šta da počne da radi po pitanju strategije kulture u gradu. Zakon o kulturi nemamo, to je poznato, međutim najveći je problem taj što nemamo nikakvu strategiju kulturnog života i zbog ove kandidature će na neki način svi bitni dokumenti koji sada ne postoje morati da se naprave. Međutim, moje mišljenje je da je to prekrupan zalogaj za grad Banjaluku”, kazala je Mirna Savić-Banjac, odbornik NDP-a i član Savjeta za kulturu.

Prema njenom mišljenju, Novi Sad je najbliži grad koji se uspješno kandidovao i na čijem primjeru možemo zaključiti da kandidatura iziskuje duže pripreme.

“Preporuke su takve da pripreme traju oko 10 godina”, kazala je ona i dodala da će ova tema na dnevnom redu Skupštine biti u srijedu, 15. marta.

(Nezavisne)