Vijesti 05.12.2017.

Banjaluka inkasirala pola miliona od godišnjih i mjesečnih parking karata

ČITANJE: 2 minute

Zbog “parene cijene” parkiranja u širem centru grada, rijetki su građani koji se pretplate za godišnje mjesto u prvoj i drugoj zoni, pa se dovijaju na razne načine.

Zaposleni u širem centru grada imaju veliki problem gdje da ostave automobil osam sati dok su na poslu, jer mnoge firme nemaju obezbjeđen parking za svoje radnike.

Mada se opcija javnog parkinga, sama nameće kao rješenje, za mnoge radnike to je ipak preskupa investicija, pa se snalaze na razne načine.

Zanimljivo je da su neki građani uspjeli “prevariti sistem” i dobiti godišnju stanarsku kartu, koja košta samo 50 KM, iako ne žive na toj adresi.

– Prijavio sam se da stanujem u ulici gde mi je registrovana radnja, pa su mi iz Gradske uprave izdali parking kartu za stanare. Šta drugo da radim, samostalni sam preduzetnik i dok poplaćam sve dažbine imam taman za plate. Još da plaćam parking svaki dan, mogao bih odmah zatvoriti posao – ispričao nam je vlasnik, čije ime je poznato redakciji.

Čak ni oni sa malo dubljim džepom za domaće prilike, ne odriču se tako lako 1.000 KM, koliko treba platiti za godišnju parking kartu u prvoj zoni.

Gradska uprava prodala je tek 147 ovih karata, te 208 godišnjih karata za parkiranje u drugoj zoni, koje koštaju po 400 KM.

– Od početka godine izdato je 384 mjesečnih karata za parkiranje u prvoj zoni, koje koštaju 100 KM – rekao je Slavko Davidović, šef Odsjeka za saobraćaj.

Kada se saberu svi podaci Gradska uprava za 11 mjeseci izdala je ukupno 7.224 godišnjih i mjesečnih parking karata, a u gradsku kasu od ovih prihoda “slilo se“ 547.150 maraka.

S obzirom da se u Banjaluci godišnje registruje oko 63.200 vozila, to znači da se tek 11 odsto vozača, što građana, što firmi, pretplatilo na stalno parking mjesto u gradu.

U Banjaluci je uređen i pod naplatom 61 parking i dvije javne garaže sa ukupnim kapacitetom od 4.700 parking-mjesta. U prošloj godini na gradskim parkinzima zabilježeno je 2,9 miliona parkiranja.

 “Povlastica” za stanare

Broj izdatih povlaštenih stanarskih karata, koje koštaju 50 KM za cijelu godinu, od početka godine je 1.915.

Pravo na ovu „povlasticu“ imaju stanari zgrada u centralnim ulicama u gradu, gdje je velika frekvencija saobraćaja. Prema podacima iz Gradske uprave, prošle godine prodata je 2.241 pretplatna karta za stanare.

(EuroBlic)