Vijesti 25.07.2016.

Banjaluka: Inspekcija provjerava ima li spornog oslića

ČITANJE: 1 minuta

U ovom trenutku još provjeravamo da li se na tržištu Bosne i Hercegovine nalazi sporni proizvod ribe oslić, saopšteno je iz Inspektorata Republike Srpske.

Naime, povlačenje oslića hoki bez glave, brzo smrznutog sa datumom proizvodnje 30. aprila 2015, porijeklom iz Španije, naređeno je juče u Hrvatskoj zbog povećane količine baznog azota.

“Za šest mjeseci 2016. godine na graničnim prelazima koje kontroliše Inspekcija RS prilikom uvoza pregledano je 139 pošiljki ribe i proizvoda od ribe, od kojih je uzeto 38 uzoraka za laboratorijsku analizu ispravnosti”, izjavila je portparol Inspektorata Dušanka Makivić.

Kako kaže, odmah po saznanju o postojanju problema u Hrvatskoj iz Inspektorata su kontaktirali Agenciju za bezbjednost hrane BiH, koja je kontaktna tačka u RASFF, evropskom sistemu brzog obavještavanja o neispravnosti hrane.

“Kontrola ribe vrši se prilikom uvoza i obuhvata organoleptički pregled robe, pregled dokumentacije koja prati pošiljku, uključujući i sertifikat zemlje izvoznice, kao i uzrokovanje za laboratorijsku analizu, kazala je Makivićeva.

(Nezavisne)