Vijesti 22.02.2016.

Banjaluka: Inspektori ukazuju đacima na opasnosti

ČITANJE: 2 minute
inspektori djaci
Učenicima Osnovne škole “Miloš Crnjanski” inspektori MUP-a RS juče su održali predavanje o maloljetničkoj delinkvenciji i vršnjačkom nasilju kao i predavanje o zloupotrebi interneta.

Učenicima se obratio i Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova RS, istakavši da započinju seriju predavanja, te da će Ministarstvo ovaj projekat provesti na čitavoj teritoriji RS u svim osnovnim školama.

-Očekujemo da će biti uključeno više od 20.000 djece, nastavnika i roditelja. Hoćemo djeci da prezentujemo šta ih sve može u njihovom odrastanju stići kao problem, naročito po pitanju interneta, kada znamo da su sva djeca prisutna na društvenim mrežama, da se suočavaju sa raznim problemima, a da roditelji toga nisu ni svjesni. Pokušaćemo im približiti sve probleme i da znaju kome mogu da se obrate- istakao je Lukač.

Vesna Banjac, direktorka OŠ “Miloš Crnjanski”, rekla je da se uvijek odazivaju na predavanja koja MUP organizuje o raznim temama.

-Naša škola je dovoljno bezbjedna, ali znanja nikada nije na odmet i djeca možda nekada ne znaju šta sve stoji na internetu, ali nisu ni svjesna kolika opasnost vreba iza toga- rekla je Banjčeva.

Lukač je naveo da je cilj predavanja ukazivanje na prave vrijednosti koje treba ponijeti iz škole, ali i na neprihvatljivo ponašanje kojeg se treba kloniti. Mile Šikman, načelnik Uprave za policijsko obrazovanje, rekao je da će na predavanjima biti ukazano na sve opasnosti kojima su maloljetnici izloženi, ali i predstavljeni načini zaštite.

-Želimo da djelujemo i na potencijalne počinioce krivičnih djela, da vide da je policija stalno prisutna u zajednici i školama i da prati i nadzire sve aktivnosti- naveo je Šikman.

Nađa Sekulić, učenica sedmog razreda, kaže da ne koristi društvene mreže.

-Jedno vrijeme sam koristila Facebook, ali sam ga deaktivairala zbog nasilja koje se dešava upravo na tim mrežama- kaže ona.

Anđela Vučenović, učenica devetog razreda, istakla je da zna kolike su opasnosti društevenih mreža, ali da postoje i dobre strane.

-Komuniciram samo sa osobama koje poznajem, a moji roditelji uvijek mogu da pogledaju moj profil na Facebooku- dodala je ona.

(NN)

Oznake: Dragan Lukač