Banjaluka: Instalisana hidrometeorološka mreža

U Banjaluci su danas završeni radovi na instalaciji hidrometeorološke mreže u slivu rijeke Vrbas, čija je vrijednost 500.000 KM.

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić istakla je da će instalacija opreme za mjerenje hidrometeoroloških parametara u slivu rijeke Vrbas omogućiti mjerenje vodostaja, protoka vode, padavina i drugih meteoroloških parametara u realnom vremenu.

“Hidrometeorološka mreža sadrži 20 padavinskih, dvije meteorološke i šest hidroloških automatskih stanica u slivu rijeke Vrbas. Od njih je 10 padavinskih, jedna meteorološka i šest hidroloških u Republici Srpskoj”, rekla je Golićeva novinarima.

Gradonačelnik Banjaluke Slobodan Gavranović naglasio je da se o zaštiti prostora u slivu rijeke Vrbas govori godinama.

“Realizacija ovog projekta značajna je za dalje aktivnosti, prije svega, radi blagovremenog upozoravanja na neke incidentne situacije zbog porasta vodostaja Vrbasa”, rekao je Gavranović.

Zamjenik rezidentnog predstavnika Razvojnog prograna UN /UNDP/ u BiH Zahira Virani kaže da je integrisani sistem hidrometeorološke mreže u slivu Vrbasa potrebno primijeniti i u ostalim riječnim slivovima u BiH.

Dekan Arhitektonsko-građevinsko-geodetskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci Milenko Stanković ocijenio je da je veoma važno preventivno djelovanje u slivu rijeke Vrbas da bi bili zaštićeni građani i materijalna dobra.

Instalacija hidrometeorološke mreže realizovana je u okviru projekta “Integrisanje klimatskih promjena u smanjenje rizika od poplava u slivu rijeke Vrbas”, koji sprovodi UNDP u partnerstvu sa Ministarstvom za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske, a finansira Globalni fond za životnu sredinu.

(Agencije)

DODIK: Izetbegovićevo negiranje ustavne strukture uvod u propast BiH

Izjava Bakira Izetbegovića da će u Savjetu ministara biti mjesta samo za stranke koje entitete podrede instituicijama BiH, dodatno je otežala pregovore o formiranju nove vlasti. Ovu izjavu, predstavnici SNSD-a smatraju ucjenom i smišljenom provokacijom. Istovremeno, predsjednik SDS-a Mirko Šarović najavljuje da je ta stranka počela aktivnosti za formiranje Savjeta ministara, u kojem će, kažu,

RAJČEVIĆ: Tri principa reforme visokog obrazovanja

Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević izjavio je danas u Istočnom Sarajevu da će se koncept reforme visokog obrazovanja zasnivati na tri principa – internacionalizacija, modernizacija i racionalizacija.

ZANIMLJIVA IZLOŽBA Kreativni đaci bude svijest o zdravoj hrani

Slatkiši i sokovi bez šećera, zdrave žitarice, razne vrste voća i povrća, zimnica i ajvar krasili su danas štandove ispred Osnovne škole “Jovan Cvijić” u banjalučkom naselju Kočićev vijenac, čiji su učenici organizovali izložbu zdrave hrane.