Vijesti 18.01.2016.

Banjaluka: Isplata naknada nije spriječila proteste

ČITANJE: 2 minute
majke i trudnice dodatak protest
Majke i trudnice najavile su za sutra mirno protestno okupljanje kako bi iskazale nezadovljstvo zbog ugrožavanja njihovih prava, a okupljanje je u 13 časova u parku “Petar Kočić” u Banjaluci.

One su nezadovoljne zbog kašnjenja isplate jednokratne novčane naknade za treće i četvrto dijete, koju su majke koje su rodile u drugoj polovini marta od tada čekale.

Iako je Ministarstvo porodice, omladine i sporta RS isplatilo juče 505.481 KM na ime naknada za rođenje trećeg i četvrtog djeteta koje se isplaćuju kroz projekat “Fond treće i četvrto dijete”, kako saznajemo, majke neće odustati od protestnog okupljanja.

-Svim majkama koje rode treće, odnosno četvrto dijete, Ministarstvo porodice, omladine i sporta, preko Javnog fonda za dječju zaštitu Republike Srpske, isplaćuje jednokratnu novčanu pomoć u iznosu od 600 KM za treće i 450 KM za četvrto dijete- ističu u Ministarstvu.

Na listi zahtjeva majki nalaze se i prava na dječji dodatak za svako dijete te smanjenje cijena lijekova za trudnice i djecu kao i osnovnih dječjih proizvoda.  Takođe, traže i da im bude olakšano podizanje dugoročnih stambenih kredita kao i ukidanje poreza i taksi za višečlane porodice koje žele pokrenuti biznis ili izgraditi stambeni objekat.

Podršku je najavio i Jovan Radovanović,  predsjednik Republičkog udruženja porodica sa četvoro i više djece.

-Upoznat sam s tim da majke hoće da izađu na ulicu i mi kao neko ko se bori za prava djece apsolutno ćemo ih podržati- kazao je Radovanović.

Ovo udruženje krajem decembra prošle godine predalo je u Narodnu skupštinu RS peticiju od 11.227 potpisa s ciljem da svako dijete ima pravo na dječji dodatak, a  koju su građani potpisivali u više gradova i opština RS.

-Naš zahtjev je otišao na Odbor za pitanja djece, mladih i sporta, a rok je 90 dana da se razmotri to pitanje. Optimistični smo i ne vidimo razlog da naši zahtjevi ne budu ispunjeni- rekao je Radovanović.

Prema njegovim riječima, dosad pravo na dječji dodatak nisu mogle da ostvare porodice koje ostvaruju prihod iznad 90 KM po članu, zbog čega je ovo udruženje i pokrenulo potpisivanje peticije kako bi se mijenjao postojeći zakon o pravima na dječji dodatak. Podsjećamo,  pravo na dodatak od 35 KM imaju samo drugo i četvrto dijete u porodici,  treće dijete prima 75 KM, a svako sljedeće nema  pravo na dodatak.

(NN)