Vijesti 23.06.2016.

Banjaluka: Iz slivnika se širi nesnosan smrad

ČITANJE: 2 minute

Smrad iz uličnih slivnika širi se pojedinim dijelovima grada pa se pješaci i stanari Starčevice, Obilićeva, Borika i dijelova Centra često žale da ne mogu proći kraj odvoda.

– To se naročito osjeti pred kišu. Smrde fekalije i trulež i kod mnogih prolaznika i stanara izazivaju gađenje, a nerijetko i povraćanje. Ima i do nas građana, jer neodgovorni pojedinci svašta bacaju u kanalizacione otvore pa se to osjeti kod slivnika, ali i ljudi zaduženi za održavanje trebalo bi češće da ga čiste – kaže u ime komšija stanovnik ulice Majke Jugovića u podnožju Starčevice Jadranka Janković.

U Gradskoj upravi kažu da se slivnici čiste redovno, a da se djeluje na mjestima gdje se ukaže potreba.

– Najveći problem su smeće i lišće koji začepe slivnike pa zbog većih temperatura vazduha može doći do stvaranja neprijatnih mirisa. Kada pada kiša voda ne može otići pa se stvaraju velike lokve, što takođe dovodi do problema – rekli su u Gradskoj upravi.

U gradskoj “Čistoći” ističu da čine sve što je u njihovoj moći da spriječe začepljenje kanalizacionih odvoda na ulicama.

– Bitno je preventivno djelovati, što mi i činimo. Na smrad iz slivnih rešetki mnogo toga utiče, od smeća pa do toga u kakvom su stanju slivnici. Mnogi nesavjesni građani sipaju u slivnike sve i svašta, a nije rijetkost da neki nelegalno priključe i kanalizaciju u te odvode – rekao je direktor “Čistoće” Aleksandar Bajić.

Ističe da je trenutno problem pokošena trava, koja nije pokupljena i onda većina slivnika bude zapušena.

U “Čistoći” su još dodali da su slivnike u više navrata čistili ručno i mašinski.

– Problem je što u gradu ima cjevovoda koji ne mogu primiti veće količine vode. Međutim, najveće probleme prave ćevabdžinice, roštiljnice i svi ostali takvi objekti, jer sve količine otpadnog ulja izlijevaju u slivnike. Neodgovornost pojedinaca otežava sve – kazao je Bajić.

Novac

Ovogodišnjim programom zajedničke komunalne potrošnje za čišćenje i propiranje slivnika oborinske kanalizacije planirano je 50.000 KM. Za hitne intervencije na objektima za odvode i njihovo održavanje planirano je 300.000 KM.

(Glas)