Vijesti 05.01.2016.

Banjaluka: Izdato za 40 odsto više građevinskih dozvola

ČITANJE: 2 minute
sanela kecman
U cilju postizanja povoljnijeg poslovnog okruženja za investitore, kao i pojednostavljenja procedura u postupcima izdavanja dozvola iz oblasti građenja i pružanja pravovremenih i potpunih informacija vezanih za izgradnju investicionih objekata, u novembru 2014. godine je izvršena reorganizacija Odjeljenja za prostorno uređenje i formirani su Odsjek za legalizaciju i Odsjek za građenje.

To je očigledno dalo dobre rezultate, pa je Odjeljenje u protekloj 2015. godini izdalo 352 građevinske dozvole, što je povećanje za gotovo 40 odsto u odnosu na 2014. godinu kada je izdato 255. Samim tim, u budžetu je ostvaren prihod od 14 miliona KM, odnosno dva i po miliona više od planiranog.

– Osnovna ideja je bila da isti referent vodi postupak od lokacijskih uslova do izdavanja građevinske dozvole, čime bi investitorima bio olakšan postupak. Za godinu dana takva organizacija posla se pokazala kao uspješna i omogućila je da uradimo više posla i ostvarimo dobre finansijske rezultate – istakla je načelnik Odjeljenja za prostorno uređenje, Sanela Kecman.

Istovremeno, na multidisciplinaran način formiran je tim za investicije, koji može obezbijediti efikasnost, te kvalitetnu i blagovremenu uslugu investitorima.

U Odjeljenju su sistematizovana posebna radna mjesta za obavljanje poslova vezanih za pribavljanje neophodne dokumentacije za realizaciju velikih investicionih projekata.

Pod velikim investicijama, kaže Kecman, podrazumijevaju se infrastrukturni, javni, poslovni i stambeno-poslovni višeporodični objekti.

Na ovaj način je proces od lokacijskih uslova do upotrebne dozvole objedinjen na jednom mjestu, čime je olakšan postupak ne samo investitorima, već i svim drugim učesnicima u procesu (licenciranim projektnim kućama za izradu urbanističko-tehničkih uslova i tehničke dokumentacije, infrafastrukturnim organizacijama i ustanovama i dr.).

Efekti ove reorganizacije se ogledaju u povećanju broja izdatih lokacijskih i građevinskih dozvola i naknadnih građevinskih dozvola u postupku legalizacije, a posebno se povećao broj izdatih rješenja o građenju kada je riječ o investicijama.

– U protekloj godini izdato je 50 građevinskih dozvola za realizaciju investicija od čega se 26 dozvola odnosi na stambeno-poslovne objekte. To je znatno više u odnosu na 2014. godinu kada smo imali 23 predmeta za investicijske objekte odnosno svega 13 za stambeno-poslovne objekte – kaže Sanela Kecman.

Ona naglašava da je izdavanjem ovih dozvola, odnosno rješenja o građenju, odobrena gradnja oko 85 hiljada kvadratnih metara novog prostora u gradu.

Istovremeno, Odjeljenje je i u drugim segmentima poboljšalo svoj rad. Tako je broj riješenih predmeta u 2015. godini znatno veći nego u prethodne dvije godine, te je samo u drugoj polovini godine riješeno 800 predmeta više od broja zaprimljenih.

– Time je ostvaren još jedan cilj, a to je smanjenje broja aktivnih predmeta, te nam je plan da sa ovom pozitivnom praksom nastavimo i u 2016. godini – zaključila je načelnik Odjeljenja za prostorno uređenje.

(Banjaluka.rs.ba)