Vijesti 11.02.2017.

Banjaluka: Izgorjela kuća, komšije pritekle u pomoć

ČITANJE: 2 minute

Požar je porodici Lolić iz Jošikove vode kod Banjaluke, odnio skoro sve. Nada ipak nije nestala, jer su u pomoć pritekle komšije i prijatelji.

Zajedničkim snagama za samo tri dana, odradili su veći dio posla, ali ono što se vratiti ne može su, kažu Lolići, godine uložene u porodičnu kuću.

“Pola useljivo bilo, samo mi je ostao ćirjak od slave i pećnica ona jedna. Šteta se ne može procijeniti tako lako, a dole mi je donji sprat gdje i živimo, gdje sad ne možemo živjeti, najvjerovatnije da je instalacija otišla sva, elektro”, kaže Milivoje Lolić.

“Pada crijep na štalu, došao mi je jedan komšija prišao, ja samo kažem Vinko presijeci one kablove, odvojite štalu od kuće, bio je kabal spojen sa satom, da samo ne ode štala, pogoriće ono stoke pa šta ćemo”, priča Slavka Lolić.

Uzrok požara, najvjerovatnije je, kažu Lolići, strujni kvar, pa je u nekoliko dana u njihovoj blizi, gorila trafo stanica i još jedna porodična kuća. Na nesreću Lolića, komšije nisu ostale ravnodušne. Dao je, kažu, ko je koliko imao, nešto novca i puno dobre volje, da se petočlanoj porodici što prije vrati krov nad glavom.

“Obišli smo oko 200 domaćinstava, odazvalo se tako, dvjestotinak ljudi, s obzirom da nisu bile penzije, biće odziv još veći. Skupilo smo oko pet hiljada maraka i tako, za dva dana”, kaže Neđo Stanivuković, komšija.

“Prioritet nam je bio da pokrijemo, znači da ne kisne i da ne propada dalje, a sad otom potom. Treba uraditi struju, nanovo, instalaciju treba dole uraditi donji dio etaže, pokucati, malterisati, pregletovati, da mogu ljudi da žive”, poručuje Radivoje Lolić, član porodice.

Dok se u staroj kući ne stvore uslovi za život, Milivoje Lolić je porodicu smjestio u kuću pokojnog brata i poginulog borca. Majka mu, tvrdi, muku dugo muči sa teškom bolesti, pa se nada da će se u svoje vratiti što prije.

Komšije će kuću pokriti već danas, a ako sve bude išlo kako treba, Lolići će se u kuću moći useliti za 7 dana.

(ATV)