Vijesti 14.02.2016.

Banjaluka: Jedini zoološki vrt u Srpskoj ostaje zaključan

ČITANJE: 1 minuta
zoo
Katanac na kapiji jedinog zoološkog parka u Republici Srpskoj, po svemu sudeći, neće se ni skidati.

Zoo park, koji se nalazi u banjalučkom naselju Trapisti, uništen je u poplavama prije godinu i po dana, a sredstva za njegovu sanaciju do danas nisu obezbijeđena.

– Mi smo park zatvorili poslije poplava i ne možemo se sami pokrenuti, nismo ništa od šteta naplatili do danas, nemamo sredstava da se pokrenemo- rekao je Zoran Suvajac vlasnik ZOO vrta Zoran Suvajac.

Osim nedostatka novca za sanaciju, Zoo park ima problema i sa finansiranjem. Kada je otvoren 2008. godine, u početku ga je podržavao Grad. Osam godina kasnije, sasvim druga priča.

Da bi park funkcionisao, godišnje je neophodno 200.000 maraka. Za vlasnika su te pare nedosanjani san.

Tako je jedini zoološki park u Republici Srskoj ostao i bez životinja koje je udomljavao. Većina je ili poklonjena ili poslana u Sarajevo i Beograd.

Turistički radnici kažu, zoološki vrt itekako je bio značajan za grad. Ovdje je imao svoje mjesto jer nije bio samo puka turistička atrakcija.

– Da jeste potreban, Zoo vrt je sigurno objekat koji ima i poseban značaj i onaj unutar ukupne ponude grada Banjaluka. On je značajan sa više aspekata, npr. mogućnost da se djeca upoznaju sa životinjama, jer je bio koncipiran da prikazuje životinje ovog podneblja- rekao je direktor Turističke organizacije grada Banjaluka Ostoja Barašin.

U regionu, zoološki vrtovi se finansiraju iz budžeta ili uz donacije javnih institucija. Nerijetke su i donacije sponzora. Kod nas je takav model finansiranja na “dugom štapu”.

(Atv)