Vijesti 08.07.2016.

Banjaluka: Jednosmjerne ulice, a voze u oba pravca

ČITANJE: 2 minute

Brojni nesavjesni vozači često krše saobraćajne propise u četiri jednosmjerne ulice u naselju Nova varoš, što zbunjuje one koji se pravila drže, a i rizično je, potvrdili su nam mještani.

Ovakav problem naročito je izražen u Ravnogorskoj ulici kod Centra za vakcinaciju, gdje svakodnevno prolaze roditelji sa mališanima, budući da se tu nalazi i Savjetovalište za djecu. Saobraćajni propisi krše se i u ulicama Dragiše Vasića, a naročito u ulicama Tina Ujevića i Stevana Mokranjca, gdje je jednosmjerni režim saobraćaja počeo krajem 2014. godine.

“Kada sam prvi put dovela bebu na vakcinu i propisno ušla u jednosmjernu ulicu, u susret su mi najnormalnije dolazili automobili, tako da sam imala dilemu da li sam zapravo ja ta koja krši zabranu. Skrenula sam na trotoar jer nije bilo dovoljno mjesta za oba vozila i jasno sam vidjela znak da je iz suprotnog smjera zabranjeno kretanje vozila, ali se vozači toga nisu pridržavali”, ispričala nam je jedna Banjalučanka.

Na ovaj problem upozorio je i Milenko Jaćimović, predsjednik Udruženja za unapređenje bezbjednosti saobraćaja RS, koji je potvrdio da nesavjesni vozači, ne poštujući zabranu skretanja, prave saobraćajne prekršaje.

“Imamo problem sa nesavjesnim vozačima i to je naročito izraženo u ulicama Tina Ujevića i Stevana Mokranjca. Poznato je da se i kod Centra za vakcinaciju vozi dvosmjerno, a jednosmjerna je ulica. One su uske i tu se ne mogu mimoići dva automobila. Mi smo upravo iz tog razloga ove dvije ulice pretvorili iz dvosmjernih u jednosmjerne jer je širina kolovoza 2,60 metara, a širina vozila oko 1,20 metara”, rekao je Jaćimović.

Naveo je da su se vozači penjali na trotoar i ugrožavali pješake i djecu, a jednosmjerni režim je to znatno popravio, mada problem svakodnevno prave oni koji krše saobraćajne propise.

“Obraćali smo se Centru javne bezbjednosti da pojačaju kontrolu tamo gdje se ne poštuje jednosmjerna ulica i ovom prilikom apelujemo na policiju da kontrolišu ulice u kojima je izmijenjen režim saobraćaja”, istakao je Jaćimović.

Dodao je da vozači koji negiraju propise uglavnom odmahnu rukom i krenu u suprotnom pravcu jer nema policije u blizini.

(nezavisne.com)