Vijesti 22.02.2016.

Banjaluka: Kćerka poginulog borca podrška Tomiću

ČITANJE: 3 minute
tomic
Sin poginulog borca Vojske Republike Srpske (VRS) iz Višegrada Njegoš Tomić rekao je da nastavlja štrajk glađu dok ne bude ispunjen njegov zahtjev da ima prednost pri zapošljavanju kao dijete poginulog borca Republike Srpske.

Tomić, koji već šesti dan štrajkuje glađu u banjalučkom parku “Mladen Stojanović”, rekao je da je njegovo zdravstveno stanje pogoršano, zbog čega ga su ga juče pregledali ljekari Hitne pomoći predloživši mu infuziju, koju je odbio.

– Kada je riječ o mom zdravstvenom stanju, ništa nije u redu osim šećera u krvi. Imam nesvjesticu i vrtoglavicu, bolove u bubrezima i povremeni kašalj- naveo je Tomić.

Predsjednik Odbora porodica poginulih boraca Boračke organizacije Republike Srpske (BORS) Zoran Vidić apelovao je da resorni ministar Milenko Savanović posjeti Njegoša zajedno sa predstavnicima BORS-a kako bi pronašli rješenje ne samo za njega, već za svu djecu poginulih boraca u Srpskoj.

– Ako je za Srpsku problem pronaći zaposlenje za 3.000 djece poginulih boraca, neka to kažu javno, onda će se BORS na neki drugi način boriti za njihova prava- zaključio je Vidić, koji je zajedno sa predsjednikom Predsjedništva BORS-a Duškom Miletićem danas posjetio Tomića.

Kćerka poginulog borca VRS Danijela Sedlar iz Prijedora, koja je u petak došla da podrži Tomića u štrajku glađu, rekla je da se oni ne bore samo za svoja, već za prava sve djece poginulih boraca u Republici Srpskoj.

danijela1

Serdlareva je dodala da za svoju porodicu traži da joj se omogući ravnopravno učešće na konkursu za rješavanje stambenog pitanja boračkih kategorija.

Njegoš Tomić, sin poginulog borca VRS iz Višegrada, već duže vrijeme pokušava da se zaposli, obraćajući se nadležnim institucijama Republike Srpske.

Mitrović: Nastojimo da pomognemo zapošljavanje djece palih boraca

Republička organizacija porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila kontinuirano radi na rješavanju problema zapošljavanja djece poginulih boraca Vojske Republike Srpske, rekao predsjednik ove organizacije Nedeljko Mitrović.

Komentarišući slučaj Njegoša Tomića iz Višegrada, sina poginulog borca VRS koji već šesti dan štrajkuje glađu u banjalučkom parku “Mladen Stojanović”, Mitrović je naveo da će Republička organizacija nastojati da pomogne, i to ne samo u ovom slučaju.

– Sigurno je da institucije vlasti u Republici Srpskoj moraju uraditi nešto povodom ovakvih slučajeva. Mi smo početkom januara proslijedili Vladi Srpske prijedlog uredbe o prioritetnom zapošljavanju djece poginulih i nestalih boraca VRS- istakao je Mitrović.

On smatra da je kada je riječ o Njegošu Tomiću najveća odgovornost na lokalnoj zajednici u Višegradu.

Mitrović, koji je krajem prošle sedmice posjetio Njegoša, dodao je da je problem što Njegoš insistira samo na zaposlenju u državnom preduzeću, dok mu je on predložio i radno mjesto u privatnom sektoru.

– U vezi sa ovim slučajem kontaktirali smo predstavnike preduzeća `Hidroelektrane na Drini` u Višegradu koji su nam rekli da su primali radnike, ali ne Njegoševe struke- kaže Mitrović.

Sin poginulog borca VRS iz Višegrada Njegoš Tomić rekao je da nastavlja štrajk glađu dok ne bude ispunjen njegov zahtjev da ima prednost pri zapošljavanju kao dijete poginulog borca Republike Srpske.

(Atv)