Vijesti 26.01.2016.

Banjaluka: Knjiga i po 100 KM za najbolje osnovce

ČITANJE: 3 minute
osnovci nagrade
Tradicionalni svetosavski prijem za učenike osnovnih škola s područja grada upriličen je danas u Kulturnom centru Banski dvor i nagrađeno je 29 najboljih učenika, koji su u nagradu utkali mnogo truda, rada i strpljenja.

Najbolji đaci su nagrađeni sa po stotinu KM i knjigom “Banjaluka pjesmom opjevana” autora Ljubomira Milutinovića.

Oni koji su nagrađeni predloženi su od nastavničkog vijeća osnovnih škola, a kriteriji po kojima se određuje ko će biti nagrađen pored uspjeha učenika bilo je i vladanje.

Među 16.000 osnovaca u Banjaluci, pored velikog broja odličnih učenika, bilo je teško izabrati najbolje, njih 29.

-To su djeca koja su svojim primjerom prave svetosavske lučonoše i uzori drugim učenicima. Oni koji su tu najbolji su i primjer kakav učenik treba da bude- rekla je Ljubinka Dragojević, načelnica Odjeljenja za društvene djelatnosti u Gradskoj upravi.

Među nagrađenim učenicima je Boris Račić, učenik osmog razreda OŠ “Ivo Andrić”, koji je rekao da će se truditi da i dalje postiže odličan uspjeh.

-Zahvaljujem na nagradi, ali i svojim drugarima i nastavnicima koji su odlučili da ja predstavljam svoju školu. Omiljeni predmet mi je hemija, a prosjek ocjena imam 5,0- rekao je Račić.

Osnovnu školu “Branko Ćopić” na svetosavskom prijemu najboljih učenika predstavljala je učenica Anđela Nedić.

-Velika mi je čast što sam dobila nagradu jer je ona priznanje za sav uloženi trud i rad prethodnih godina- rekla je ona, napominjući da će i u daljem školovanju opravdati nagradu.

Da se učenje isplati u životu, znaju i učenici OŠ “Stanko Rakita”, a najbolja iz ove škole po ocjeni nastavničkog vijeća je Anđela Mitrović.

-Nagrada mi puno znači jer se trud prethodnih godina isplatio. Zahvaljujem gradonačelniku koji je omogućio nagradu za najbolje učenike- kaže Mitrovićeva, koja u junu planira upisati Katoličku gimnaziju, a kasnije studirati fiziku.

Za najbolje učenike iz srednjih škola dodjela nagrada biće upriličena danas, a pored toga u većini škola biće održane priredbe povodom školske slave Svetog Save.

Povodom školske slave Svetog Save Slobodan Gavranović, gradonačelnik, uputio je čestitku svim đacima i onima koji rade u prosvjeti.

Poručio je, između ostalog, učenicima da mobilne telefone i video-igrice zamijene knjigama iz školske biblioteke, jer je to prava riznica znanja, ideja i duha.

Prvi “Svetosavski bal”

“Svetosavski bal” održan je preksinoć u Banjaluci, tokom kojeg je više od 50 parova plesalo valcer.

Nedeljko Čubrilović, predsjednik Narodne skupštine RS, ocijenio je da je “Svetosavski bal” lijepa tradicija srpskog naroda.

-Ovaj bal se održava u Srbiji više od 150 godina i drago mi je što mu se priključila Banjaluka- rekao je Čubrilović.

Dane Malešević, ministar prosvjete i kulture RS, rekao je da je tradicija srpskog naroda vezana za Svetog Savu.

Milenko Dulić, predsjednik UO KUD “Sveti Sava”, napomenuo je da je ovo prvi “Svetosavski bal” u ovom gradu.

(NN)