Biznis 18.03.2016.

Banjaluka: “Kosmos” na korak do stečaja

ČITANJE: 2 minute
kosmos banjaluka
Nekadašnji banjalučki gigant “Kosmos” sve je bliži stečaju jer je preduzeću već duži period blokiran račun, a postoji i opasnost od odmrzavanja tužbi radnika koji potražuju višemilionske iznose na ime neisplaćenih zarada.

Da je stečaj sve izvjesniji, svjesni su i radnici, koji tvrde da im je takav rasplet događaja najavio i vršilac dužnosti direktora Dušan Vještica. Međutim, Vještica je u izjavi negirao da je radnicima kazao da će preduzeće do kraja mjeseca otići u stečaj, ali takođe nije opovrgao tvrdnje da se “Kosmos” nalazi u veoma teškoj situaciji, te da i takav scenario nije isključen.

-Ja nisam nikome rekao da idemo u stečaj, nego sam pozvao sindikalne predstavnike i saopštio im da odluče šta će raditi, ili da svi povuku tužbe i deblokiraju račun, a ako neće, onda neka svi tuže firmu da budu u ravnopravnom položaju- precizirao je Vještica i upozorio da firmu nakon odmrzavanja tužbi ne čeka ništa dobro.

On je podsjetio da je zakon vrlo precizan i da firma ne može funkcionisati više od dva mjeseca sa blokiranim računom. “Kosmos” je već godinama u veoma teškoj situaciji, a rukovodioci, koji su se mijenjali, do sada su uspjeli sakupiti više od 10 miliona KM duga prema državi, dva miliona prema IRB-u i više od tri miliona prema radnicima.

Iako su ogorčeni stanjem u kojem se nalazi “Kosmos”, neki od radnika se nadaju da još nije sve izgubljeno. Milijana Tomašević, jedan od radnika koji su poslati na čekanje, provela je 30 godina u “Kosmosu”, a sada bez uslova za penziju gleda posrnulog giganta u kojem je provela veći dio života.

-Nas su poslali na čekanje jer smo tražili svoje plate. Rečeno nam je da uništavamo firmu. Izgleda da mi koji smo je gradili po 30 i više godina uništavamo ‘Kosmos’, a svi ovi što su dolazili i za sobom ostavljali još gore stanje nego što su našli ne uništavaju- rekla je Tomaševićeva.

Ona je dio svojih potraživanja uspjela naplatiti, tačnije plate iz 2014. godine, dok joj se duguje još čitava 2015. i prva dva mjeseca tekuće godine. Inače, ostatku radnika koji nisu uspjeli naplatiti ništa od zaostalih plata u prosjeku se duguje od 20 do 23 mjesečna dohotka.

Tomaševićeva je za mogućnost stečaja čula od kolega s kojima se susrela kod zajedničkog advokata koji zastupa radnike u sporu protiv firme.

-Rečeno im je da oni koji nisu predali tužbe to i učine, a oni koji su ih zamrznuli da ponovo pokrenu postupak, jer se ide u stečaj. Nikada nismo razmišljali da ćemo doći u tu situaciju, ali eto izgleda da je došao kraj- kaže ona.

(NN)