Vijesti 23.05.2016.

Banjaluka: Lažni doktorat za 2.000, Mataruga najavio obračun

ČITANJE: 2 minute

Jeste nezakonito, ali radi se javno, a internet sajtovi su puni oglasa koji pozivaju studente da kupe seminarski rad za tridesetak radova, a diplomske radove za oko 100 KM.

Master rad iz ekonomije na na crnoj berzi košta oko 800 KM, a doktorat oko 2.000 KM. Oni koji ne žele davati novac, mogu radove čak i besplatno kopirati sa interneta, s tim da je takav rad vjerovatno već mnogo puta upotrijebljen.

Jedan od studenata koji piše seminarske za druge kaže da su mu lijeni studenti odličan izvor zarade.

“Pišem seminarske iz oblasti u koje se razumijem. Za tri godine napisao sam ih na desetine i imam ih u malom prstu. Naplaćujem 25 maraka”, kaže ovaj student.

Upućeni tvrde da su najtraženiji eseji iz društvenih nauka, a da su radovi iz matematike, mehanike i arhitekture skuplji.

U Rektoratu banjalučkog univerziteta kažu da kazne za falsifikovanje radova zavise od fakulteta, te da njima do sada “niko nije prijavio nijedan slučaj plagijata”.

Novi rektor Milan Mataruga najavljuje da će okrenuti novi list i uvesti softverski program koji “lovi” podvale.

“Tako ćemo provjeravati sve radove, od seminarskih do doktorata, niko neće moći odbraniti disertaciju koja nije u potpunosti originalna. Krajnji cilj je bolji kvalitet visokog obrazovanja i podizanje ugleda Univerziteta”, rekao je Mataruga.

Profesor banjalučkog fakulteta političkih nauka Tatjana Duronjić Tapavički smatra da su plagijati na Univerzitetu prvenstveno moralni problem.

Apeiron za primjer

Panevropski univerzitet Apeiron već tri godine na plagijator šalje sve radove svojih profesora i studenata, uključujući i knjige i naučne projekte, a provjereni radovi su automatski zaštićeni.

“Na početku smo često vraćali studente, a danas skoro da nema pokušaja podvale, jer svi znaju da ih čeka provjera”, rekao je rukovodilac Apeirona Siniša Tomić.

(EuroBlic)