Vijesti 13.05.2016.

Banjaluka: LED sijalice smanjuju račune za struju

ČITANJE: 2 minute
f56f832ccb08ee97611957d54c2b6b6f
Grad planira da ove godine pokrene proces zamjene postojeće javne rasvjete LED sijalicama, a cijeli projekat bi bio isplaćivan u godišnjim ratama od ušteda koje bi nastale kroz smanjene račune za potrošenu struju.

Potvrdili su ovo u Odjeljenju za komunalne i stambene poslove i poslove saobraćaja i dodali da je ovaj prijedlog sadržan u dokumentu koji će uputiti Skupštini grada na razmatranje na jednom od idućih zasjedanja.

“Ukoliko odbornici prihvate taj prijedlog, biće objavljen javni poziv putem kojeg će biti izbrana firma sa najpovoljnijom ponudom, koja će biti zadužena za taj posao”, kazali su u ovom odjeljenju.

Kada je u pitanju otplata tog projekta, objasnili su da ne bi bilo potrebno da se pronalaze dodatna sredstva u budžetu grada, već da bi novac bio obezbijeđen kroz uštede na računima za potrošnju električne energije javne rasvjete.

“Trošimo u prosjeku oko 1,5 miliona KM godišnje iz budžeta grada na potrošnju struje javne rasvjete. Zamjenom postojeće rasvjete LED sijalicama račun za struju bi bio smanjen na oko 800.000 KM, pa bi oko 700.000 KM išlo na otplatu ove investicije”, objasnili su u Odjeljenju za stambene i komunalne poslove.

Prema podacima ovog odjeljenja, na području grada se nalazi oko 16.000 svjetiljki od kojih je manje od 1.000 starije od 30 godina. Osvjetljenje u užem dijelu grada je u većini slučajeva napravljeno podzemno, a u ostatku grada nadzemno.

Na selu se nalazi oko 2.400 svjetiljki za čije je održavanje zadužen Centar za razvoj i unapređenje sela.

Iz jedne od firmi, koja se bavi ugradnjom LED rasvjete, rekli su da bi se zamjenom postojeće rasvjete račun za potrošnju električne energije grada smanjio za oko 70 odsto.

“One imaju još jednu prednost, jer je rok trajanja LED sijalica znatno duži, čime se automatski smanjuju i troškovi održavanja. Ove sijalice mogu osvjetljavati oko 100.000 sati, dok one koje se trenutno koriste od 20.000 do 30.000 sati”, rekli su u ovoj firmi.

Nema novih bandera

U ovogodišnjem budžetu grada nije planiran novac za izgradnju javne rasvjete u dijelovima grada koji je nemaju. Procjena Gradske uprave je da oko 60 kilometara ulica uopšte nema rasvjete. Samo je planirano 50.000 KM za održavanje već izgrađenog osvjetljenja u gradu.

(Glas)