Vijesti 05.06.2016.

Banjaluka: Ljekari trudnicama preporučuju test od 700 evra

ČITANJE: 3 minute

Taj genetski test poznat po nazivima „Tranquility“ ili “Nifty” u RS je dostupan nešto duže od godinu dana. Za razliku od dabl i tripl testa, te amniocenteze koja se inače preporučuje starijim trudnicama, ne plaća ga zdravstveno osiguranje.

Tako oni koje se odluče da urade ovu dodatnu mjeru predostrožnosti, treba sami i da je plate oko 700 evra.

Dok jedni podržavaju ovakvu mogućnost, jer je ovaj test neinvazivan i u pravilu manje stresan za trudnice, drugi kažu da problem nastaje kada ljekari pređu granicu između preporuke i ubjeđivanja pacijentkinja da se testiraju.

– Nisam željela da radim ni amniocentezu, jer može biti rizična za plod, a onda mi je doktorka počela govoriti za ovaj test i kako bi trebalo to da uradim, uprkos tome što je skupo. Ljekar treba trudnicama koje imaju veći rizik od rađanja djeteta sa Daunovim sindromom i slično, da predstavi sve rizike i mogućnosti, ali sasvim je drugo da vas ubjeđuju da to uradite, i to privatno. Ne želim da razmišljam da li neko od toga ima korist, ali je sigurno da je to sve dodatni stres, a valjda bi uloga ljekara i cilj toga trebalo da bude i da se otklone nepotrebni strahovi i stresovi – priča jedna Banjalučanka koja je ovakvo iskustvo imala u Domu zdravlja u Banjaluci.

Fond zdravstvenog osiguranja ne refundira troškove testa

Na pitanje zbog čega sada preporučuju i ovaj test, u DZ odgovaraju samo da “pacijente liječe u skladu sa pravilima medicinske struke i prate svjetske preporuke u dijagnostici”.

– Doktor ima profesionalnu obavezu da pacijentima predoči sve načine dijagnostike i lječanja za koje on ima saznanja. Dom zdravlja ima ugovor sa FZO, a Fond određuje usluge koje će ići na njihov teret i sa kojim zdravstvenim ustanovama će sklopiti ugovor – kaže ginekolog DZ Banjaluka Goran Đukić.

U Fondu kažu da nemaju ugovore za ovakav test, te da on nigdje nije obuhvaćen zdravstvenim osiguranjem, pa ni u RS.

– Osiguranici nas u poslednje vrijeme zovu i raspituju se da li Fond plaća i taj test, a neki kažu i da im ljekari tvrde da se to može refundirati u FZO. To, međutim, nije tačno – navode u Fondu.

I u Udruženju ginekologa RS suzdržani su u komentarima o tome da li i kada trudnicama treba preporučiti ovaj test.

– Osnovna je obaveza da pacijent bude pravilno informisan, pa on odlučuje da li će platiti takav test ili će na knjižicu uraditi amniocentezu. To je isključivo izbor pacijenta i ne bih više o tome govorio – kaže sekretar ovog Udruženja ginekolog Vladimir Perendija.

Nije potpuna zamjena za amniocentezu

Novi prenatalni test radi se iz krvi trudnice, dok amniocenteza podrazumeva uzimanje plodove vode iz stomaka.

I oni koji rade ovaj test, ipak, ističu da on zapravo prethodi amniocentezi i nije potpuna zamjena za nju.

(blic.rs)