Vijesti 17.07.2016.

Banjaluka: Majka i šestoro djece lavovski se bore kroz život

ČITANJE: 2 minute

Dušanka Lukić (42), samohrana majka šestoro djece koja živi u banjalučkom naselju Debeljaci, kroz život se snalazi kako zna i umije, a uz pomoć vrijednih mališana koji doprinose domaćinstvu uspijeva da ih školuje.

Iako je bez posla, uspijevaju da imaju ono osnovno, a uvijek im dobro dođe neka pomoć kao što je i ona koju su juče dobili od Aktiva žena DNS-a. Ovoj porodici najveća je briga što nemaju vlastiti krov nad glavom, te zemlju koju bi obrađivali jer žele i vole da rade.

“Ranije smo bili u jednoj vikendici gdje smo kiriju plaćali 50 KM, ali ju je gazdarica povećala pa smo iselili jer nismo imali mogućnost da plaćamo iako nam je odgovarala zbog bašte koju smo sadili. U ovoj kući sada komšija je dozvolio da živimo besplatno, ali imam želju da obezbijedim djeci svoj krov nad glavom”, kaže Dušanka, koja je u Banjaluku doselila iz Novog Grada.

Prilikom naše posjete kod kuće je od djece bio samo Nemanja, koji će na jesen da krene u šesti razred, a kaže da im ne fali ništa i da mu je želja da imaju svoju kuću. Jedini sigurni izvor prihoda je 105 KM dječjeg dodatka, a ponekad kućni budžet pokrpi i prihod od prodaje ikona u drvorezu, koje radi Dušanka. Kažu da im svaka pomoć dobro dođe, pa tako i ova Aktiva žena DNS-a u hrani, odjeći, higijenskim potrepštinama, te skromnoj novčanoj pomoći.

Mira Popović, predsjednica ovog aktiva, rekla je da ovo neće biti kraj saradnje te obećala da će finansirati mjesečnu kartu čitavu iduću školsku godinu najstarijem sinu Stefanu.

“Ova porodica živi od svog rada. To je zdrava i složna porodica i, bez obzira na siromaštvo, oni su bogati jer su složni i vrijedni. I dalje ćemo da im pomažemo jer ne čekaju da im neko pruži ruku već se sami bore”, rekla je Popovićeva.

Diana Radić, jedna od članica Aktiva žena DNS-a, rekla je da je ovo manja pomoć, te istakla da se nada da će drugi prepoznati potrebe ove porodice i pomoći da dobiju krov nad glavom. Za pomoć Lukićima U toku je procedura za pokretanje humanitarnog broja za pomoć Lukićima, koju je pokrenulo “Kolo srpskih sestara”.

Svi koji imaju mogućnost da pomognu ovoj porodici priloge mogu uplatiti u Komercijalnoj banci na ime Dušanka Lukić i broj računa 571-000-01103974-18 ili ih kontaktirati na broj telefona 066/877-645.

(Nezavisne)