Vijesti 08.07.2016.

Banjaluka: Manjak vrhunskih kuvara, i pored velikih plata

ČITANJE: 3 minute

Šefovi kuhinja u restoranima zarađuju od 1.500 do 3.000 KM, što je više od mjesečne zarade mnogih doktora medicine u RS.

Međutim, vrhunskih kuvara je veoma malo pa se ugostitelji otimaju oko njih.

Profesor u banjalučkoj Ugostiteljskoj školi Predrag Tošić jedan je od najboljih kuvara u RS, ali trenutno ne radi ni u jednom restoranu, jer nema vremena za stalni angažman.

“Tako visoke plate mogu da dobiju isključivo vrhunski kuvari, koji mogu da odgovore svim zahtjevima. Kod nas veliki broj kuvara radi za 500 do 700 KM. To su oni prosječni, koji ne žele dodatno da uče i da se kvalifikuju, da ulažu u sebe. Sada u Banjaluci mogu zaposliti 20 vrhunskih kuvara u roku od jednog dana, samo da ih ima”, kaže Tošić, koji često putuje i dodatno se usavršava.

Nedavno je mjesec dana bio u Meksiku, a sada putuje za Koreju. Završio je školu za kuvara u Banjaluci i upisao višu, pa onda i visoku gastronomiju.

“Uvijek ima načina da se usavršavaš, jer je mnogo i seminara. Počinjao sam kao pomoćni kuvar i učio postepeno, jelo po jelo. To je težak proces gdje se mnogo radi, ali vrijedi i pet godina raditi i bez slobodnog dana, ako znaš šta te čeka nakon toga. Onda dolazimo do nivoa kada možeš da postavljaš uslove i da ti nude ogromnu platu i dobro radno vrijeme”, priča Tošić.

On smatra i da roditelji sputavaju mlade ljude da postanu dobri kuvari, jer smatraju da je taj posao ponižavajući.

“Tako mnogi učenici samo prođu kroz školu i promijene zanimanje. U školi nauče samo osnovno, a da bi postali dobri kuvari moraju da se usavršavaju. Sa sigurnošću govorim da dobar kuvar može bolje da zarađuje od nekog menadžera. Osim toga, kao kuvar sam proputovao pola svijeta, bio na takmičenjima, imam prijatelje u mnogim zemljama. Naši kuvari odlaze u zapadne zemlje jer tamo zarađuju mnogo više, a zapošljavaju se i na kruzerima. Sada kuvar-poslastičar postaje najtraženije zanimanje u Evropi, i u bilo koju zemlju da odu kuvari ili poslastičar, dobiće posao u roku od 24 sata”, kaže Tošić.

Među najboljima je, po Tošićevom mišljenju, banjalučki kuvar Relja Dimitrijević, koji je šef kuhinje postao prije deset godina, kada je imao tek 23 godine.

Za sebe skromno kaže da nije vrhunski majstor, jer je kuvanje zanat koji se uči cijeli život.

“Imamo mnogo mladih kuvara koji su veliki potencijal. Međutim, veoma malo je onih koji se stalno usavršavaju, koji pomjeraju granice i trude se maksimalno. Takvog kuvara bi želio svaki ugostitelj”, kaže Dimitrijević.

Najbolji u šest restorana

“Za vrhunske kuvare, koji su se najviše usavršavali, uspjelo je da se izbori samo pet restorana u Banjaluci. U ‘Integri’ je Vladimir Vojinović, u hotelu ‘Jelena’ Bojan Dragić, u ‘Maloj stanici’ radi Gordana Lovrić, u ‘Monogramu’ Dragan Šljivić i u ‘Marko Polu’ Relja Dimitrijević. Vrhunskog kuvara ima i hotel ‘Kardial’ u Tesliću, a to je Nemanja Nenadić”, kaže Tošić.

(EuroBlic)