Vijesti 09.12.2015.

Banjaluka među prvima ispunila obaveze iz imovinskih zakona

ČITANJE: 1 minuta
BANJALUKA
Gradonačelnik Banjaluke Slobodan Gavranović rekao je danas da Banjaluka spada u red gradova koji su u gotovo rekordnom roku, ili među prvima, ispunili sve obaveze iz imovinskih zakona i povratka imovine.

-Grad je, takođe, ulagao u obnovu imovine povratnika, a prvi projekti bili su posvećeni sanaciji i izgradnji objekata na devastiranom prostoru gdje je živio hrvatski živalj – rekao je Gavranović novinarima nakon razgovora sa generalnim konzulom Hrvatske u Banjaluci Zlatkom Kramarićem.

Gavranović je naveo da je, osim za povratnike, grad ulagao i u rješavanje pitanja raseljenih lica koja su dolazila u Banjaluku jer je taj grad sve više postajao značajna destinacija za lica koja su tražila svoje utočište.

On je dodao da je sa Kramarićem razgovarao i o obnovi saradnje i stvaranju prijateljskih odnosa sa nekim od hrvatskih gradova sa kojima je nekada Banjaluka imala dobre partnerske odnose.

Kramarić, koji je u više mandata bio gradonačelnik Osijeka, podsjetio je da su u bivšoj državi Banjaluka i Osijek bili gradovi prijatelji i da nema razloga da se to prijateljstvo i saradnja ne obnovi, navodeći da za to postoje velike privredne, naučne i kulturne osnove.

-Nadam se da se svi građani Banjaluke slažu da se u ovom gradu treba sačuvati i hrvatski, katolički identitet ovog grada jer postoji pamćenje, identitet koji nas povezuju, bez obzira na sve što se događalo, i mislim da niko ne bi volio da se taj dio identiteta grada koji nije samo hrvatski, već identitet svih građana, sačuva i na tome ćemo raditi na prijateljskim osnovima- istakao je Kramarić.

(NN)