Vijesti 02.03.2017.

Banjaluka mijenja regulacione planove za uži centar grada: Prioritet građani, ne investitori

ČITANJE: 2 minute

Gradska uprava Banjaluka priprema reviziju nekoliko regulacionih planova užeg gradskog područja, zbog potrebe stanovništva za više javnih sadržaja.

Planskim izmjenama će biti obuhvaćen dio, od tvrđave Kastel do Malte, banjalučko polje, Aleja Svetog Save, naselje Borik, podnožje Starčevice, te prostor Čajaveca.

Kako je pojasnio v.d. načelnika Odeljenja za urbanizam Slobodan Stanarević, cilj je da se u urbanom području ubuduće gradi više objekata javne namjene, trgovi, kao i da se pronađe adekvatna lokacija za Centralno spomen obilježje borcima poginulim u odbrambeno -otadžbinskom ratu.

Želja nadležnih je, kažu, i da se izbjegnu pojedinačne izmjene regulacionih planova, koje su, priznaju, do sada nerijetko išle na dobrobit investitora, a na uštrb interesa grada i građana.

– Poštujemo investitore, ali ubuduće ćemo mi govoriti kako će se graditi – kategorično je poručio Stanarević.

Stručnjaci iz oblasti arhitekture sa kojima smo razgovarali, smatraju da je ovo dobar potez, jer, tvrde, Banjaluka ima mnogo „zastarjelih regulacionih planova koje treba osvježiti“.

– Ima mnogo planiranih projekata koji do danas nisu realizovani i koje zato treba pregledati i obnoviti. Ne trebamo očekivati velike rezove, neće se sigurno rušiti već postojeći objekti, ali Banjaluka ima prostora za razvoj – kaže naš sagovornik i dodaje da za ovakve „kozmetičke izmjene“ nije neophodan novi urbanistički plan.

U Banjaluci i dalje važi urbanistički plan iz 1975. godine, a posljednje dvije godine traje procedura izbora ponuđača za izradu ovog novog planskog dokumenta.

Skupština je na posljednjoj sjednici podržala namjenu Grada da se konačno uredi ova oblast.

 

Urbanistički plan

Izbor ponuđača za izradu novog urbanističkog plana traje već dvije godine. Gradonačelnik Igor Radojičić izjavio je kratko da su dobili rješenje Suda u vezi žalbe na tenderu, ali nije precizirao da li će Grad objaviti novi konkurs ili izabrati nekoga od već prijavljenih. Upućeni inače pojašnjavaju da je za izradu urbanističkog plana potrebno oko godinu dana.

(EuroBlic)