Vijesti 04.05.2016.

Banjaluka: Mještani Starčevice u strahu zbog radioaktivnog gromobrana

ČITANJE: 2 minute
starcevica gromobran
Radioaktivni gromobran na objektu Samačkog hotela u naselju Starčevica godinama je rak-rana stanovnika ovog dijela grada. I pored brojnih inicijativa da on bude uklonjen, još nije poznato da li će i kada to biti učinjeno.

Zbog zračenja koje gromobran prouzrokuje stanovnici ulice Stevana Prvovenčanog, u kojoj je i stacioniran, žale se da imaju zdravstvenih problema. Najčešće su to problemi sa štitnom žlijezdom, a nisu rijetka ni druga oboljenja. Zabrinutost stanovnika dovela je do pokretanja inicijative za njegovo uklanjanje, a kako ni to nije urodilo plodom, rješenje ovog problema je zatraženo i na jednoj od sjednica Skupštine grada.

Odbornik SNSD-a u Skupštini grada Nenad Talić, koji takođe živi na Starčevici, na zahtjev mnogobrojnih komšija postavio je odborničko pitanje u vezi sa rješavanjem ovog problema.

“Znam da taj gromobran nije u nadležnosti grada, ali smatram da grad, koji upravlja svojom teritorijom, ima pravo da traži objašnjenja od onih koji su nadležni. U decembru je bilo zasjedanje Skupštine grada i tada je Odjeljenje za inspekcijske poslove poslalo moj upit Državnoj regulatornoj agenciji za radijacijsku i nuklearnu sigurnost (DRARNS). Odgovor sam dobio nakon četiri mjeseca, tačnije krajem aprila”, rekao je Talić.

Dodaje da u dopisu Agencije nije bilo konkretnog rješenja za ovaj problem, te da DRARNS još traži lokaciju za premještanje radioaktivnog gromobrana.

“Ti gromobrani štetno djeluju na ljude, prirodu i životinje. Mještani su u strahu jer smatraju da gromobran doprinosi širenju bolesti”, smatra Talić.

Kaže da mu nije namjera da politizuje ovo pitanje koje posmatra kao potencijalni ekološki i zdravstveni problem, te da će i dalje tražiti konkretne poteze DRARNS-a.

“Priznali su da ovakvi gromobrani mogu “prouzrokovati štetu” ukoliko ne stoje u ispravnom položaju i ukoliko se njima ne rukuje stručno. Takođe nije precizirano kakvu štetu mogu izazvati. Oni su rekli da je gromobran u ispravnom položaju i da svoje zračenje šalje u vazduh, što mi ne znamo. Nije nam poznato ni koliko su stari njihovi podaci ni da li je neko pokušao da na svoju ruku demontira gromobran”, rekao je Talić.

Dodao je da u BiH ne postoji skladište za odlaganje radioaktivnih materijala.

Građani

Stanovnik ulice Stevana Prvovenčanog Mišo Bojić tvrdi da i njegov sin i supruga imaju problema sa štitnom žlijezdom.

“Mnogi se žale na taj gromobran, ne znam da li on stvarno toliko zrači ili se ljudi podsvjesno plaše i smatraju ga uzrokom zdravstvenih problema. Kako god bilo, treba ga ukloniti jer godinama insistiramo na tome”, rekao je Bojić.

(Glas)